2024. április 25. - Márk

Rekord az árverésen

Tavaszi-nyári rekordot jelentő 95 millió font (több mint 28 milliárd forint) bevételt hozott a Sotheby,s aukciós ház keddi árverése. Bár a nyári szezon csak szerdán délután zárul, már elmondható, hogy minden idők eddigi legjobb londoni kortárs művészeti n
2008. július 2. szerda 15:59 - Hírextra
A közzétett számok azt mutatják, hogy a szupergazdagok a világgazdasági zavarai ellenére - vagy éppen azok miatt - mind többet költenek művészeti befektetésekre.

A Sotheby,s keddi eredménye a legmagasabb, amelyet egy európai nyári árverés elért, és épp hogy csak elmaradt a régió általános rekordjától, amelyet egy februári licit állított fel.

A keddi árverésen Francis Bacon Study for Head of George Dyer című, a homoszexuális művész szeretőjét ábrázoló alkotása a jutalékkal együtt 27,4 millió fontot ért el, az ír U2 rockegyüttes által kalapács alá bocsátott kép, Jean-Michel Basquiat "Untitled(Pecho/Oreja) című műve pedig 10,1 millió fontért cserélt gazdát. Igaz, Francis Bacon másik licitre ajánlott, Figure Turning című festménye nem talált vevőre a borsos, 25 millió fontos kikiáltási áron.

Ezt megelőzően a Christie's árverési ház hétfőn Londonban csaknem 87 millió fontos forgalmat ért el művészeti aukcióján.

A két vezető művészeti árverési ház idei nyári szezonja során összesen több mint 503 millió font (csaknem 150 milliárd forint) értékben adott el impresszionista, 20. századi és kortárs műveket. Egyes képek olyan magas árat értek el, hogy szakértők nem zárják ki egy közeli korrekció lehetőségét sem.

Attól tartanak ugyanis, hogy az árak megugrásában nagy szerepet játszó orosz szupergazdagok pénze olyan hatást válthat ki, mint a 80-as években az impresszionista képek árát felverő japánoké: amikor ezek a vevők eltűntek, az impresszionista művek piaca összeomlott.

A művészet ma már nem csupán esztétikai értékként, hanem pénzügyi befektetésként is mind nagyobb szerepet kap. London ezen a téren is egyre inkább New York vetélytársaként lép fel, amit egyrészt a dollár gyengélkedése magyaráz, másrészt az, hogy Londonban él számos orosz, indiai és közel-keleti szupergazdag - jegyezte meg a Reuters.

Számos festő alkotásai értek el rekordot, például Gino Severini olasz futurista művész Danseuse (Táncosnő) című, 1915-ben festett művéért csaknem 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek: ez hétszerese volt a legmagasabb árnak, amelyet egy Severini-kép valaha is elért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását