2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kormányfői utazások

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök júliusban előbb Horvátországba, majd Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba, végül Franciaországba utazik - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán az MTI-vel.
2008. július 2. szerda 16:06 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a kormányfő július 4-én és 5-én részt vesz és beszédet mond a "Croatia Summit - Dubrovnik" elnevezésű, európai és NATO-integrációs kilátásokkal foglalkozó konferencián, amelyen ott lesz a régió több vezető politikusa. Gyurcsány Ferenc várhatóan kétoldalú megbeszéléseket is folytat Dubrovnikban.

Gyurcsány Ferenc szerdai blogjában ezzel összefüggésben azt írta: Magyarország számára kiemelten fontos mindaz, ami a Nyugat-Balkánon történik.

"Változatlanul meggyőződésem, hogy a Nyugat-Balkánnal határos országoknak, különösen a NATO és az Európai Unió tagállamainak, történelmi felelősségük és kötelességük segíteni ezen országok mielőbbi csatlakozását" - fogalmazott, Hozzátette: az unióban egyre több a bővítéssel kapcsolatos kétely és várhatóan nagyon nehéz út vár a Horvátország után csatlakozni kívánó országokra.

Ebben nekünk nem lehet csak technikai álláspontot képviselni - vélekedett a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc július 7-én Azerbajdzsánba utazik; az útra magyar üzletemberek is elkísérik a kormányfőt. A miniszterelnök Bakuban tárgyal Artur Tahir oglu Rasizadeh azeri miniszterelnökkel és Ilham Aliyev köztársasági elnökkel.

A kormányfő július 8-án továbbutazik a türkmenisztáni Asgabatba, ahol megbeszéléseket folytat Gurbanguly Berdimukhammedov köztársasági elnökkel. Daróczi Dávid tájékoztatása szerint Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban több kétoldalú megállapodást aláírnak.

Gyurcsány Ferenc szerdai blogjában közölte: elsősorban energia-ügyekben tárgyalnak Közép-Ázsiában. A megbeszélések célja nyilvánvalóan az, hogy Magyarország energiafüggését lazítsuk - írta a kormányfő.

A kormányszóvivő korábban már beszámolt arról, hogy a miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia elnök meghívására július 14-én Párizsba utazik a francia forradalom emlékére rendezett ünnepségre. A kétnapos hivatalos látogatáson a miniszterelnök a tervek szerint részt vesz a "Barcelonai Folyamat: Unió a Mediterrán térségért" nevet viselő francia kezdeményezést elindító csúcstalálkozón is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását