2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem szegényebbek, mint a templom egere

A Károli Gáspár Református Egyetemnek egyetlen fillér tartozása sincs annak ellenére, hogy egy alacsony hallgatói létszámú egyházi felsőoktatási intézmény fenntartása sok nehézségbe ütközik - mondta Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház (MRE) szóv
2008. július 2. szerda 07:21 - Hírextra

A református egyház szóvivője erről annak kapcsán beszélt, hogy felsőoktatási intézményük gazdasági felügyeletét gazdálkodási problémák miatt Szűcs Ferenc rektor egyetértésével zsinati biztos, az evangélikus egyház korábbi országos irodaigazgatója, Hafenscher Károly látja el.
Elmondása szerint erre azért volt szükség, mert "volt egy könyvvizsgálati időszaki feljegyzés, ami olyan problémákat vetített előre, amelyek veszélyeztethetik az egyetem működését, gazdálkodását". Ennek következtében a gazdasági igazgató vezetői megbízatását visszavonták - közölte.

A zsinati biztos kinevezésétől és az őt segítő szakértői csoport munkájától azt várják, hogy "biztonságos, a vonatkozó állami és egyházi törvényeket, előírásokat maximálisan követő" működést teremtenek meg. A preventív intézkedés célja az, hogy nehogy olyan gazdasági helyzet alakuljon ki az egyetemen, ami "a rendszeres működés kárára van". Ugyanakkor néhány hiányosságot is igyekeznek felszámolni, például elkészítik az eddig nem létező egyetemi fejlesztési tervet - folytatta.
Az intézkedés pozitív üzenete Csoma Áron szerint az, hogy az MRE zsinata és az egyetem vezetősége "közös felelősségének érzi a református egyetem munkájának, szolgálatának szakmai színvonalát".

Az egyetem fenntartása ugyanakkor sok külső hatásból származó problémával küzd, ide sorolta a demográfiai hullámvölgyet, ami a hallgatói létszám utánpótlását nehezíti, "az átgondolatlan állami felsőoktatási finanszírozási rendszert", illetve "a középiskolai oktatás színvonalának zuhanórepülését", melynek következtében szerinte alulképzett fiatalok jelentkeznek a felsőoktatási intézményekbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását