2024. április 25. - Márk

Újabb egyeztetés

Újabb egyeztetési fordulót tartott az MSZP illetékes raportőri csoportja és a kormány szerdán a MÁV tervezett átalakításáról - tudta meg az MTI.
2009. október 28. szerda 20:26 - HírExtra
A megbeszélésen részt vett Hónig Péter közlekedési miniszter és Antali Károly, a közösségi közlekedés átalakításával megbízott kormánybiztos. Az MTI információi szerint a kormány képviselői inkább a vasúti közlekedésről, és a közlekedési tárgyú, a MÁV átalakítását megalapozó törvényekről, az átalakítás 3 éves programjáról egyeztettek volna, míg a szocialista képviselőket leginkább a mellékvonalak bezárása érdekelte.

Az MTI úgy értesült, hogy a szocialista képviselők észrevételei alapján a kormány már átdolgozta a vasúti törvényt, amelyet csütörtökön be is nyújt a parlamentnek; egyebek között az eredeti elképzeléshez képest változna a közbeszerzés tartalma.

Az MSZP egyes, a választókörzetük miatt érintett képviselői továbbra is úgy vélik, hogy a mellékvonal-bezárás, a szaktárca által kimutatott 2,5 milliárd forintos költségvetési megtakarítás értelmetlen.

A tárca számításai szerint a 33 mellékvonal-bezárás 1019 kilométernyi pályaszakaszt érint, amely 8-8,5 milliárd forintos közvetlen megtakarítást jelent. Ezt az összeget 1,8 milliárd forinttal csökkenti a buszos helyettesítés költsége, illetve további 4,2 milliárd forinttal a kieső pályahasználati díj. Így a valós államháztartási megtakarítás lehetséges nagyságrendje 2,5 milliárd forint. Ez a megtakarítási összeg nem tartalmazza az átalakítással kapcsolatos egyszeri költségeket, közte a létszámleépítés, selejtezés, és az őrzés-védelem költségeit sem.

Az MSZP-frakció egésze jövő hétfői ülésén ismerkedhet meg először a részletekkel, ekkor hallgat meg tájékoztatást a minisztériumtól a MÁV átalakításának pontos terveiről, és a 3 éves program ütemezéséről. Több szocialista képviselő az MTI-nek úgy nyilatkozott: e fórumon még kinyílhat a mellékvonal-bezárásról szóló vita.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását