2024. április 26. - Ervin

Életveszélyes a D-vitamin hiánya

A D-vitaminhiányos felnőttek körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban. Javasolt a napfény és a tejtermékek.
2008. augusztus 16. szombat 17:10 - Hírextra
A jelentés azt követően látott napvilágot, hogy az elmúlt időszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védő hatására szívbetegségeknél, különböző ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.

Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnőttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány időtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt.

A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendőnek, ám az amerikai nők és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.

Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivő rendszerének része, ezért alkalmas annyi különböző dologra.

Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nők által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nőt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nőknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.

Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthető-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az időskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását