2020. július 9. - Lukrécia

Igazságot adtak az örményeknek

Az amerikai képviselőház után csütörtökön a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen  végrehajtott tömegmészárlást.
2019. december 13. péntek 10:28 - HírExtra


 

    A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg.

    A határozati javaslat szövege "az örmény népirtás megemlékezésére" szólít fel, és leszögezi, hogy "visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja".

    A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem. "Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak" - jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez.

    Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot. Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

    A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását