2024. május 8. - Mihály

Nem segített a többszöri oltás

Nem találtak összefüggést az Irakba küldött katonák megbetegedései és többszöri oltásuk között brit kutatók. Amint a British Medical Journal című orvosi szaklap keddi számában írják, a katonák akkor is hajlamosak a több oltást hibáztatni meggyengült egész
2008. július 2. szerda 08:58 - Hírextra
Közel ötezer, 2003 óta Irakban szolgáló, véletlenszerűen kiválasztott férfit és nőt kérdezett meg Dominic Murphy, a londoni King's College pszichológusa munkatársaival egészségi állapotukról, és arról, hány kapott védőoltásukra emlékeznek.

Azok a katonák, akik fáradtságról, stresszről és más pszichés problémákról számoltak be nagyobb eséllyel emlékeztek úgy, hogy egy nap alatt két vagy több vakcinát kaptak. Amikor azonban a kutatók véletlenszerűen ellenőrizték a "panaszosok" tíz százalékának egészségügyi dokumentumait, azt találták, hogy miközben 70 százalékuk emlékezett többszörös oltásra, valójában csak 43 százalékuk kapott egynél többet egy napon belül.

A veteránok megrendült egészségi állapotának hátterében többféle okot feltételeznek: növényvédő- és rovarirtó szerek, urán, ideggázok és más vegyianyagok vannak a listán. A vélelmezett okok között volt a kiutazásuk előtt, esetenként egy napon belül kapott többszörös védőoltás is. Murphy kutatócsoportjának tanulmánya azonban nem igazolta az oltások káros hatását.

Az Irakba küldött brit csapatokat rutinszerűen oltják be lépfene, tetanusz, sárgaláz és tífusz ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását