2024. március 29. - Auguszta

Sürget a Fórum

A képviseleti demokráciában is fontos, hogy a felek, a köztársasági elnök és a parlamenti pártok valamilyen párbeszédet folytassanak egymással. Ezt Hock Zoltán, a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese mondta kedden az MTI-nek, annak kapcsán, hogy a parla
2008. április 15. kedd 15:24 - Hírextra

A törvény megfogalmazása egyrészről világos, másrészről azt a képtelen helyzetet teremti, hogy a köztársasági elnöknek kell jelölnie az ombudsmanokat, azonban a parlament választja meg őket kétharmados többséggel - fogalmazott.

Hock Zoltán kiemelte: az MDF egyetért az államfővel abban, hogy el akarja kerülni, hogy az ombudsmani intézmény a pártok egyfajta alkudozásának martalékává váljon. A köztársasági elnök a törvény betűjét úgy értelmezi, hogy az ombudsmanok jelölésébe nem enged semmiféle pártalkut - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint azonban gondot jelent, ha ilyen fontos állami intézmény, mint az adatvédelmi biztosi és a zöldombudsmani poszt nincs betöltve.

"Valamilyen formában meg kellene találni azt a fajta egyeztető, akár informális egyeztető mechanizmust, ami ezeket a kudarcokat kiküszöbölné" - fogalmazott az MDF elnökhelyettese.
Mint hangsúlyozta, az a helyzet állt elő, hogy van két erős jogosítvánnyal, legitimitással rendelkező döntéshozó erő, a köztársasági elnök és a parlament, és mind a ketten úgy értelmezik, hogy teljesen szuverén módon tudnak ebben a kérdésben eljárni. Azonban a képviseleti demokráciában is fontos, hogy a felek valamilyen párbeszédet folytassanak egymással - tette hozzá.

Véleménye szerint lassan elérkezik az a pillanat, hogy az alkalmas jelöltek nem fogják vállalni a kudarcot. Egyfelől nagy megtiszteltetés, hogy a köztársasági elnök valakit ombudsmani posztra jelöl, másfelől azonban szakmai, emberi kudarcnak is meg lehet élni azt, mikor az Országgyűlés titkos szavazással nem választja meg a jelöltet - mondta.

Az, hogy mind a két fél, az államfő és a parlamenti pártok is mereven ragaszkodnak a maguk álláspontjához, nem fogja a kérdést a holtpontról elmozdítani - vélekedett Hock Zoltán.

Az Országgyűlésben hétfőn sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt, Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Ez már a harmadik alkalom volt, hogy a parlament nem választotta meg a köztársasági elnök jelöltjeit a két ombudsmani posztra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását