2024. április 28. - Valéria

Dugógíj Rómában?

London, Stockholm, Szingapúr és más világvárosok példájára úthasználati díjat szedne egy javaslat szerint Róma is.
2008. július 2. szerda 18:26 - Hírextra
Erre vonatkozólag Fabio de Lillo, az olasz főváros áprilisban megválasztott új, jobboldali vezetése által kinevezett környezetvédelmi biztos tett javaslatot, amelytől azonban szerdán elhatárolta magát Gianni Alemanno, a város polgármestere.

A javaslat szerint a római belvárosban a legkevésbé környezetszennyező kocsikra napi 2 eurós (470 forint) behajtási díjat vetnének ki, míg a dízelmotoros öreg autók sofőrjeivel akár 10 eurót is fizettetnének naponta.

A kezdeményezés célja az állandó belvárosi dugók megszüntetése és a légminőség javítása lenne. A "szennyező fizet" elvén alapuló útdíj fizetése alól csak a városközpont lakói mentesülnének.

Rómában minden télen nagy gond a szmog, amely már olyan koncentrációt is elér, hogy az utóbbi években többször teljes autózási tilalmat kellett elrendelni.

Alig hangzott azonban el a javaslat, máris elhatárolta magát tőle maga Alemanno, és "személyes feltevésnek" minősítette azt. Milánóban már működik hasonló "ecopass" rendszer, de a polgármester szerint alaposabban össze kell hasonlítani a két nagyváros közlekedését, mielőtt megpróbálnák átültetni Rómába az északolaszországi metropolis gyakorlatát.

Az olasz főváros új vezetése azonban már tett egy lépést a környezetbarát közlekedés érdekében. A júniusban indított Roma'N'Bike program keretében 30 euróért megvásárolt éves tagsági kártyával félórára ingyenesen lehet kerékpárt kölcsönözni a belső kerületekben, azon túl félóránként növekvő összegért lehet használni a kétkerekűt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását