2024. március 29. - Auguszta

Kábítószer a trónörökös hajóján

Hatalmas mennyiségű, 40 millió fontot (12 milliárd forintot) érő kábítószert foglalt le a brit királyi haditengerészet egyik fregattja, amelyen Vilmos herceg is szolgál ezekben a hetekben.
2008. július 2. szerda 18:23 - Hírextra
A brit védelmi minisztérium szerdai londoni bejelentése szerint a drogfogás az Iron Duke személyzetének érdeme, és az akcióból - a hajó teljes legénységéhez hasonlóan - Vilmos is kivette részét.

A minisztérium mindazonáltal nem részletezte, hogy a herceg feladata pontosan mi volt.
Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, II. Erzsébet királynő unokája - aki a második a brit trónutódlási sorban - másfél éve végzett a legpatinásabb brit tiszti akadémián, Sandhurstben, és ezekben a hónapokban rövid kiképzési időszakokat tölt el a brit hadsereg összes fegyverneménél.

Vilmos - miután a légierőnél alapszinten kitanulta a harci repülőgépek és helikopterek vezetését - a múlt hónap elején a királyi haditengerészet kadéti egyenruháját öltötte magára, és alapkiképzés után, június végén állt szolgálatba az Iron Duke-on.

Előre tudható volt, hogy a fiatal trónörökös a fregatt fedélzetén kerül majd a legközelebb a valós fegyveres bevetéshez, a hajó ugyanis jelenleg a karibi térségben járőrözik kábítószercsempészekre vadászva, és legénysége rendszeresen kutat át gyanús hajókat.

A sikeres akciót, amely a szerdai londoni bejelentés szerint még szombaton zajlott le Barbados partjaitól nem messze, az amerikai parti őrséggel együttműködve hajtotta végre a brit haditengerészeti egység. A kötelék Lynx típusú helikoptere vette észre a gyanús, 15 méteres sporthajót, amely gyaníthatóan Európa vagy Afrika felé tartott.

A hajón 45 bálányi, összesen 900 kilogramm kokaint találtak; az ötfős személyzetet őrizetbe vették.
Vilmos katonai pályafutása nem lesz hosszú, mivel csak az a cél, hogy a trónörökös közvetlen ismereteket szerezzen a brit hadsereg működéséről.

A herceg ugyanis Nagy-Britannia majdani királyaként a brit fegyveres erők főparancsnoka lesz, ugyanúgy, ahogy a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő, aki e minőségében saját unokájának legfőbb elöljárója.

Vilmos öccse, a 23 éves Harry herceg azonban, aki szintén Sandhurstben végzett, tényleges katonai szolgálatot teljesít. Harry az év elején megjárta az afganisztáni frontot is, ahol gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken vett részt, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását