2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Putyin a klímavédelem mellett

Állást foglalt a szabadkereskedelem fenntartása és az éghajlatváltozás megfékezése mellett Vlagyimir Putyin orosz államfő egy írásában, amelyet a Handelsblatt című német üzleti lap közölt csütörtökön, a G20 csoport hamburgi csúcstalálkozójára időzítve.
2017. július 6. csütörtök 16:46 - HírExtra
 
Az orosz elnök vendégkommentárjában hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint csak a nyitott, és egységes szabályokra alapozott kereskedelmi kapcsolatok révén lehet ösztönözni a világgazdaság növekedését és az államközi kapcsolatok fejlődését.

A Handelsblatt értékelése szerint Vlagyimir Putyin az állásfoglalásával Angela Merkel német kancellárt, a vezető ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő gazdaságú országokat, valamint az EU-t összefogó G20 csoport vezetőinek pénteken kezdődő tanácskozásának házigazdáját támogatja, aki szeretné elérni, hogy a húszak a kétnapos találkozó zárónyilatkozatában kötelezzék el magukat a szabadkereskedelem mellett.

Ezt azonban elutasítja a csoport meghatározó tagja, az Egyesült Államok, amelynek elnöke, Donald Trump német vállalatokat is sújtó büntetővámokkal védekezne az olcsó acélimport ellen.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin élesen bírálta az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett nyugati szankciókat. Mint írta, a befektetési tevékenységet, a kereskedelmet és mindenekelőtt a technológiai transzfert - a fejlett gazdasági, termelési eljárások átadását sújtó "egyoldalú, politikai indíttatású szankciók a protekcionizmus rejtett formáját jelentik".
Az ilyen büntetőintézkedések Oroszország szerint "nem csupán kilátástalanok, hanem ellentétesek is a G20 csoport elveivel és a világ valamennyi országának érdekeivel" - írta Putyin.

A hamburgi csúcs másik nagy vitatémája az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem. Az ügy azután került a középpontba, hogy Donald Trump bejelentette, hazája kilép a párizsi klímavédelmi egyezményből. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban ugyancsak a soros elnök Németország mellett foglalt állást.Kiemelte, hogy Oroszország teljesítette az egyezmény elődje, a Kyotói jegyzőkönyv által rögzített kötelességeit, a párizsi megállapodást pedig az éghajlat hosszútávú szabályozásért folytatott erőfeszítések "szilárd nemzetközi jogi alapjának" tekinti, és hozzájárul végrehajtásához.

Vlagyimir Putyin a többi között a csúcs egy további fontos témájáról, a nemzetközi migrációról is írt. Rámutatott, hogy az ENSZ adatai szerint a kereső tevékenységet folytató migránsok az idén több mint 500 milliárd dollárnak megfelelő összeget utalnak a fejlődő országokba, ami a nemzetközi fejlesztési együttműködésre és a fejlődő országokat célzó közvetlen tőkebefektetésekre fordított összeg háromszorosa. Hozzátette: a G20 csoport keretében aktívan dolgoznak azon, hogy lehetővé tegyék a befogadó országokban a migránsok munkaerőpiaci integrációját, kulturális beilleszkedését és szociális biztonságuk megteremtését.

A hazájukból elűzött emberek ügyében pedig az idén lehetővé válhat egy olyan megoldás, amely esélyt adhat helyzetük rendezésére. Ennek alapja a regionális és globális stabilitás erősítése és a gazdasági növekedés azokban az országokban, "amelyek a soha nem látott menekültáradatokat +generálják+" - írta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök pénteken a G20-csúcs margóján megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel. Ez lesz az első hivatalos találkozójuk. Vlagyimir Putyin a tervek szerint Angela Merkellel és Emmanuel Macron francia államfővel is tárgyal a tanácskozás első napján, a háromoldalú megbeszélés elsősorban az ukrán válságról szól majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását