2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kutyakonferencia Budapesten

A kutyákról azt tartják, hogy az ember legjobb barátai, ennek ellenére csak az utóbbi években kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. Az azóta végzett kutatások eredményeiről rendeznek nemzetközi tanácskozást Budapesten július 5. és 9. között.
2008. július 1. kedd 17:18 - Hírextra
  Miklósi Ádám professzor, a szervező bizottság elnöke keddi bécsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az értekezleten biológusok, archeológusok, genetikusok és szociológusok vesznek részt: a szakértők széles skálája bizonyára lehetővé teszi majd, hogy interdiszciplináris párbeszéd kezdődjön ki a derék négylábú állatokról. Ugyancsak cél az is, hogy meggyőzzék az Európai Uniót a kutatások folytatásához szükséges anyagi eszközök biztosításának fontosságáról. Elvégre az unió nemcsak 500 millió ember, hanem 50 millió kutya hazája is.

A Bécsi Egyetem Okos Kutya elnevezésű laboratóriumában szintén csak néhány éve foglalkoznak a négylábúak tudományos igényű vizsgálatával. Ludwig Huber professzor vezetésével elsősorban a kutyák gondolkodóképességét szeretnék közelebbről feltérképezni. A kutató szerint a "mintaállatok" roppant mód élvezik a számukra külön kifejlesztett számítógépes játékokat, már csak azért is, mert apró mézeskalács-figurákat nyerhetnek, ha jól oldják meg a feladatokat. A képernyőn megjelenő ábrákat az orrukkal érintik meg.

Azt is elárulta, hogy a négylábúak nagyon gyorsan tanulnak, és egyikük-másikuk képes felvenni a versenyt akár a biológiai tanszék diákjaival is. A professzor arra azonban nem vállalkozott - Miklósi Ádámmal egyetértésben -, hogy a kutyák intelligenciaszintjét akár saját fajtájukon belül, akár más állatokéval összevesse. "A paraméterek között túlságosan is nagyok a különbségek, akárcsak az egyes példányok között. Tulajdonképpen nem is beszélhetünk kutyákról úgy általában, hanem különálló egyedekről, amelyek eltérő bánásmódot igényelnek" - mondta.

Brigid Weinzinger, az osztrák Zöldek állatvédelmi szóvivője úgy véli, hogy nemcsak a kutyák izmait kell edzeni, hanem szürke agysejtjeiket is. Sőt inkább az utóbbi a lényegesebb. Receptje: kevesebb labda utáni rohangálás, minél több gondolkodást igénylő játék!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását