2024. április 19. - Emma

Köhögéssel kivédhető a szívinfarktus

Ne kockáztassuk az életünket! címmel adott ki állásfoglalást a Magyar Kardiológusok Társasága egy kör-e-mail miatt, amely szerint erőteljes és hosszas köhögéssel túlélhető a szívinfarktus.
2008. július 1. kedd 18:41 - Hírextra
Mint a társaság közleménye rámutat, a szívinfarktus, a mindenki által rettegett, súlyos betegség, amely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hátterében rendszerint a szív koszorúereinek az érelmeszesedés következtében kialakuló szűkülete és elzáródása áll.

Utóbbi esetben a vérellátás az elzáródott érszakaszon megszűnik, és elhal a szívizom: ez a szívizominfarktus. A roham általában hirtelen kezdődik, igen erős, szorító, markoló jellegű mellkasi fájdalommal jár, amely kisugározhat a hátba, az állkapocsba, a bal, ritkábban a jobb karba. A fájdalmat gyakran verejtékezés, émelygés és halálfélelem is kíséri.

A Magyar Kardiológus Társaság közleménye szerint néhány évvel ezelőtt már bejárta a világot az az e-mail, amely azt taglalja, hogy mit is kell tenni egy szívinfarktus bekövetkeztekor.

"Most ismét felmelegítették ezt az üzenetet" - hangsúlyozza a dokumentum, idézve az ominózus levélből. Eszerint a betegnek nem kell pánikba esnie, hanem kezdjen el erősen köhögni és mélyeket lélegezni, mintha fel kellene valamit köhögnie.

A légzés/köhögés addig ismételendő, "amíg szíved nem kezd újra dobogni A mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig +lökést+ ad a szívnek, hogy újra kezdjen el dobogni, elindítva ezzel a vér áramlását "Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkárának véleménye szerint az e-mailben leírtaknak van valóságalapjuk.

A szívritmuszavar fellépésekor, ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést, valóban érdemes azonnal felszólítani a beteget, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni.

Tudni kell azonban, hogy ezt a módszert csak és kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, otthon csak ártunk vele.

Mint a közlemény rámutat, az infarktus túlélhető, azonban nem ezzel a módszerrel. Mellkasi fájdalom esetén haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget, mivel az igazán eredményes módszer szívinfarktus esetén az éppen elzáródó koszorúér azonnali szívkatéteres megnyitása.

 Ha közterületen történik a szívhalál, szívmegállás, akkor a közintézményekben, pályaudvarokon, repülőtereken egyre gyakrabban található automata elektromos defibrillátor alkalmazása mentheti meg a beteg életét. Ehhez azonban ismerni kell az újraélesztés alapszabályait, ezért érdemes mindenkinek elsajátítania annak a technikáját.

"Egy biztos: akárhol is kapunk szívinfarktust, az egyetlen üdvözítő megoldás, ha orvosi segítséget kérünk, és nem mi magunk próbálkozunk különböző módszerekkel. Valószínű, hogy egy telefonhívással több életet menthetünk meg, mint ha köhögni kezdünk" - hangsúlyozza a Magyar Kardiológusok Társasága közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását