2024. április 26. - Ervin

A nők később kapnak infarktust

Ha a nők szívinfarktust kapnak, az átlag kilenc évvel később következik be, mint a férfiak esetében, de ezt a különbséget döntően kilenc módosítható kockázati tényező fiatal férfiak körében észlelhető nagyobb gyakorisága magyarázza. Az INTERHEART-tanulmán
2008. május 21. szerda 10:31 - Hírextra

A nemzetközi munkacsoport csaknem harmincezer résztvevő adatait dolgozta fel. A kutatók évekkel ezelőtt már beszámoltak azokról az eredményekről, amelyek bizonyították, hogy az egész világon, minden korcsoportban, férfiak és nők körében egyaránt kilenc kockázati tényező érvényesülésétől függ, hogy bárkinek is milyen esélye van a koszorúérbetegség kifejlődésére.

A legfontosabb kockázati tényezőnek a kóros vérzsírok bizonyultak, majd a dohányzás. A hasi elhízás mérőszalaggal jól mérhető rizikófaktor. Kockázati tényező a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. Rizikófaktor a rendszeres mozgás hiánya: ha valaki nem mozog - például gyalogol - naponta átlag harminc percet, az komoly hiba.

A listán a hetedik tétel a táplálkozás: ha valaki nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt, hetenként legalább kétszer halat, az szívének egészségét kockáztatja. Nyolcadik a mérsékelt borfogyasztás, ami védő hatású, viszont kockázatot jelent, ha valaki egyáltalán nem iszik alkoholt, de még nagyobbat, ha valaki alkoholista.

Végül kilencedikként a stressz adódik a listához, bár arról vizsgálatok bizonyították, hogy sokszor közvetetten hat: sok stressz esetén vannak, akik más kockázati tényezőkkel nem tudnak megbirkózni, például dohányoznak vagy kényszeresen esznek és elhíznak.

Az ötvenévesnél fiatalabb férfiak a kockázati tényezők területén főleg abban különböznek a hölgyektől, hogy a gyengébb nem tagjaihoz képest többet dohányoznak és gyakrabban kóros a vérzsírszintjük. A kutatók szerint, ha a fiatalok ezen tudnának változtatni, a későbbiekben tovább élhetnének. A kutatók a női nemi hormonok ereket védő hatását ma nem tartják olyan fontosnak, mint azt korábban gondolták.

A hölgyek igen sok országban - nálunk is - mind férfiasabb viselkedési formákat vesznek át: például a fiatal nők közül többen dohányoznak, mint a fiuk és a munkahelyi vezető szerep is lényegesen más és keményebb stresszhelyzeteket teremt a mind több női főnök számára, mint a korábbi társadalmi viszonyok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását