2024. április 29. - Péter

Hogy előzzük meg a szívinfarktust

A szívinfarktus következtében hirtelen halált halt emberek felénél nincs megelőző tünet. Éppen ezért érdemes felmérni, kinél mekkora kockázata van a szív- és érrendszeri betegségeknek, és hogyan előzhetők meg ezek.
2008. június 19. csütörtök 15:34 - Hírextra
Az amerikai U.S. News & World Report öt pontban foglalta össze: hogyan védekezhetünk az infarktus, a stroke vagy más szív- és érrendszeri betegség ellen. Elsőként azt ajánlják, hogy tartsunk be a három alapvető szabályt, amelyet szinte minden orvostól hallhatunk tanácsként: ne dohányozzunk, próbáljunk aktív életet élni és étkezzünk egészségesen.

A második pontban a mozgás szerepel. Igaz, ez már az elsőben is benne volt, de külön figyelmet érdemel. A rendszeres edzés növeli a jó koleszterin és csökkenti a rossz vérzsír mennyiségét a szervezetben. Természetesen azoknak, akiknek gyenge a szívük, a megerőltető mozgás ártalmas is lehet. De nekik is érdemes megtalálni azt a mozgásformát, amelyet még elvisel a szervezetük, és amelynek hosszú távon hatalmas előnyei lehetnek.

Érdemes felmérni, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre. Méressük meg a koleszterinszintünket, a vérnyomásunkat. Konzultáljunk orvossal, aki a rokonok betegségeit is figyelembe véve pontosabb képet tud adni a rizikóról.

Figyeljünk a már meglévő tünetekre. Érdemes ezt is tisztázni egy orvossal, mert ha például már magas a vérnyomásunk, akkor változtatni kell az életmódunkon.

Emellett érdemes elsajátítani az újraélesztési technikákat, amelyek akkor alkalmazandók, ha valaki nem tud megküzdeni a keringési vagy légzési nehézségeivel. Ezeket szakemberektől lehet elsajátítani, de főleg a betegek hozzátartozóinak ajánlott elvégezni egy ilyen tanfolyamot, hogy segíteni tudjanak szeretteiken a bajban.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását