2024. március 29. - Auguszta

A csavarhúzó és zseblámpa a vámosok kezében

A csavarhúzó, a zseblámpa és a tapasztalat segíti leginkább az utas ellenőrzésben dolgozó vámosok munkáját - mondták az Európai Vámunió megalakulásának 40. évfordulója alkalmából egy órára "fináncbőrbe bújt" újságírókat kiképző pénzügyőrök kedden Röszkén.
2008. július 1. kedd 22:00 - Hírextra
A vám- és pénzügyőrség Legyen egy órára Ön is vámos! címmel rendezett nyílt napot az Európai Vámunió megalakulásának 40. évfordulója alkalmából; ezen felügyelet mellett az újságírók is egy órára kipróbálhatták, milyen a pénzügyőrök munkája. A röszkei határátkelőn nem is volt eredménytelen az újságírók bevetése, az autókból került elő elrejtett pálinka, cigaretta és tojás is.
A tollforgatókat kiképző vámosok elmondták, munkájuk során a két legfontosabb feladat kiválasztani a rengeteg utas közül a gyanúsakat, majd megtalálni a csempészeknél az elrejtett tárgyakat.

Az elsődleges ellenőrzés során a legfontosabb segítséget a hosszú évek során megszerzett tapasztalat jelenti. Számtalan apró jel van, amely alapján kiválasztanak egy járművet a tüzet esebb vizsgálatra: ilyen, ha feltűnően ideges az utas, ha nagyon sok a csomagja, ha néhány napja vásárolta vagy csak kölcsönkapta az autót, de az is, ha gáztartály van a kocsiba szerelve.

A másodlagos ellenőrzés során az utasokkal kipakoltatják csomagjaikat az autóból, közben ellenőrzik, nem próbálnak meg eldobni vagy elrejteni valamit. A jármű átvizsgálása a pótkerékkel kezdődik, majd folytatódik az üzemanyagtartállyal, a kocsi különböző üregeivel, az ülésekkel és a motortérrel. Itt kap szerepet a csavarhúzó és a zseblámpa: a pénzügyőrök arra törekszenek, hogy a vizsgálatot a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban végezzék el. Ha nem muszáj, nem szerelnek szét semmit, ahova csak lehet, bekukucskálnak, s bár sűrűségvizsgáló és száloptikás endoszkóp is segíti munkájukat, az ellenőrzések többsége elvégezhető a zseblámpa és a csavarhúzó segítségével.

A csempészek egyre inkább igyekszenek lelkileg is befolyásolni a pénzügyőröket, gyakran előfordul, hogy női fehérnemű közé rejtik el a dobozonként becsomagolt cigarettát, de arra is volt példa a közelmúltban, hogy egy tízéves kisgyerek lábai alatt próbáltak meg robbanóanyagot behozni.

A röszkei határátkelőhelyen igazán változatos a lefoglalt áruk skálája, bár a legnagyobb számban jövedéki termékeket - szeszesitalt és cigarettát - találnak, viszonylag gyakori a műkincsek és a védett állatok csempészete is, de van félnivalója a drogfutároknak is, júniusban két alkalommal fogtak tíz kilónál is több heroint itt a vámosok.

Budapesten - a Ferihegyi repülőtéren - az engedélyezett egy óra alatt két repülőgép - a new york-i és az isztambuli járat - utasainak vámvizsgálatában vehetett részt az MTI tudósítója. Senkinél sem találtak illegális árut, de a repülőtéren dolgozó vámosok hangsúlyozták is, hogy itt kevés bűncselekmény történik: a súlykorlátozás miatt nehéz nagy mennyiségben illegális árut csempészni. De előfordul, hogy valaki kézpénzt, értékpapírokat, ékszereket, nagy értékű technikai eszközöket - egyszer egy lehallgató berendezést - vagy épp kábítószert próbál átjuttatni a határon.
A repülőtéren kívül a VPOP Határ úti kutyavezető-képző központját is bemutatták az újságíróknak.

A központban egyszerre legfeljebb húsz kutya - többnyire németjuhász - és vezetőik képzése zajlik. A kutyás pénzügyőrök és munkakutyáik először egy négyhetes kiképzésen vesznek részt. Itt eldől, hogy az állat mennyire alkalmas a feladatra, jelen esetben a cigaretta- és drogkeresésre.

Sokszor úgy találnak rá egy-egy tehetséges kutyára, hogy a gazdája ajánlja fel a kiképzőknek, mert nem bír az állat játékos, zsákmányszerző ösztönével. A vámosoknak pedig pont ilyen kutyákra van szükségük. Ezt követi a tízhetes kiképzés, amely során a kutya megtanulja, hogyan jelezze, ha cigarettát vagy kábítószert talál és összeszokik a gazdájával. A közhiedelemmel ellentétben ezek az ebek nincsenek rászoktatva a kábítószerre, a munka pedig számukra játék.

A legnehezebb, legveszélyesebb munkát azonban a VPOP Központi Járőrszolgálati Parancsnokságának MERKÚR bevetési egysége végzi. Ők azok, akik a VPOP hatáskörébe utalt bűncselekmények veszélyes, fegyveres elkövetőit fogják el. Velük lehet találkozni a televíziós bűnügyi magazinok műsorain, amint bevetés közben csempészeket, kábítószer-kereskedőket tepernek a padlóra. Az egység munkájáról keveset mesélhettek, mert a bűnüldözési szempontok az ilyen jellegű információk titokban tartását igénylik.

 Azt azonban elmondták, hogy bár folyamatosan kockáztatják az életüket, szeretik a munkájukat, igazi "adrenalinfüggőknek" nevezték magukat.

Levezetésképpen az újságírók a Központi Járőrszolgálat Parancsnoksága fegyverzeti alosztályának öt dolgozójával találkozhattak, akik a Vám- és Pénzügyőrség összes fegyveres dolgozójának fel- és lefegyverzését végzik. Ők adják ki az egyéni szolgálati fegyvereket és parancsra a bevetési egység fegyvereit: például az AMD65-ös gépkarabélyokat és a mini UZI géppisztolyokat.

A sajtómunkások a légpuskákat ki is próbálhatták, s kiderült, volt, aki igazi tehetség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását