2024. április 27. - Zita

Szexuális csapdában a britek

Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertőzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítő szerek tehetők részben felelőssé a tendenciáért - közölték állami szakértők hétfő
2008. június 30. hétfő 16:09 - Hírextra
A kormányzati Egészségvédelmi Ügynökség kutatói azon páciensek adatait nézték át, akik 1996 és 2003 között Anglia középső részének 19, szexuális egészséggel foglalkozó klinikáján megjelentek. A páciensek túlnyomó többsége fiatal volt, ám a 45 év fölöttiek száma emelkedett feltűnőbben. 1996-ban 344 személynél, 2003-ban pedig már 780-nál diagnosztizáltak STI-t az utóbbiak között, ami 127 százalékos emelkedés.

A férfiaknál az 55-59 éves korosztályban találták a legnagyobb valószínűséget legalább egy STI-re, a nőknél pedig a 45-54 éves korcsoportban.

A leggyakrabban diagnosztizált STI-k között a genitális szemölcsök, a genitális herpesz, a chlamydia, a gonorrea (tripper) és a szifilisz voltak.

A 45 évnél fiatalabb korosztályban is jelentősen emelkedett a szexuális úton terjedő fertőzések száma: 97 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban ebben az angliai körzetben.

A jelentés szerint részben a társadalmi és viselkedési minták változása felelős azért, hogy a nem kívánt terhesség kockázatának elmúltával a szexuálisan aktív britek nem használnak óvszert.

Magyarországon az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 2008 első negyedévében a chlamydiás esetek száma csökkent, a gonorrea nem változott lényegesen, az újonnan regisztrált szifiliszes páciensek száma viszont 60 százalékkal emelkedett. A genitális herpesz és szemölcs nem jelentésköteles, ám a szakorvosok az esetek számának emelkedését tapasztalják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását