2024. április 26. - Ervin

Szerb-zimbabwei paktum?

Szerbeknek is köszönheti az elnöki tisztébe vasárnap újból beiktatott Robert Mugabe zimbabwei államfő, hogy kellemes körülmények között ünnepelhetett - uralkodókéval vetekedő pazar palotáját ugyanis egy szerb vállalat, az Energoprojekt építette.
2008. június 30. hétfő 16:06 - Hírextra
A Press című belgrádi újság szerint a cég már hosszabb ideje jó kapcsolatot tart fenn a miniszterelnökként, illetve államfőként 28 éve hatalmon lévő, függetlenségi harcos gerillavezérből lett diktátorral. Az Energoprojekt építette például Mugabe pártjának, a ZANU-PF-nek (Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Népi Front) a székházát, egy égre törő felhőkarcolót a fővárosban, Hararéban.

Míg az technikailag jelenthetett kihívást, addig a Mugabe-villa megépítése a kivitelezés finomságát, művészi színvonalát illetően. A nyolc évig tartó építkezés 11 millió dollárba került, s három szintes, 25-hálószobás, hatalmas parkkal - benne két mesterséges tóval - körülvett palotát eredményezett.

A szerb kivitelezők pazar anyagokkal dolgoztak: a márvány Olaszországból érkezett, a kristálycsillárok Európa legnevesebb műhelyeiből, a szőnyegek keleti manufaktúrákból, s a mennyezetek díszítésére a legnevesebb arab mestereket szerződtették. Azt pedig, hogy megfelelő munkát végezzenek, Grace asszony, a 84 éves államfő 40 évvel fiatalabb felesége személyesen felügyelte.

Hogy az építés idején évi 44 ezer dolláros fizetéssel rendelkező Mugabénak miből tellett a kacsalábon forgó palotára, sokan megkérdezték, de a politikus határozottan cáfolta, hogy az adófizetők pénzét használta volna rá. Mint mondta, a belső burkolatokhoz használt nemes fát Mahathir Mohamed malajziai kormányfőtől kapta ajándékba, a tető a kínai állam ajándéka, a fővállalkozó Energoprojekt pedig maga biztosította az építési anyagokat és fizette a munkásait.

A cégnek igen régi kapcsolatai vannak Mugabéval - miniszterelnöksége idején, 1986-ban, az el nem kötelezett országok csúcsértekezletére az Energoprojekt építette fel a hararei Sheraton hotelt. Az elnöki villára adott megbízás is részben ahhoz az időszakhoz köthető, mert - mint Mugabe fogalmazott - döntésében közrejátszott az, hogy szép emlékei vannak a titói Jugoszláviáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását