2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Színidíjakat osztott a főváros

A Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága a 2007/2008-as évad legjobb rendezéséért járó fővárosi színházi díjat Zsótér Sándornak, a legjobb férfi színészt kitüntető elismerést Hajduk Károlynak, a legjobb női alakításért járó díjat pedig Ladányi Andreának
2008. június 27. péntek 18:12 - Hírextra

"Nyugodtan mondhatjuk, Budapest színházi város" - fogalmazott az évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeiért odaítélt díjak átadása előtt Horváth Csaba, majd hozzátette, "ezt több tény is igazolja: a társulatok magas száma, a produkciók mennyisége és minősége, amelyek európai összehasonlításban is megállják a helyüket, valamint a kétmilliót meghaladó nézőszám".

Mint megjegyezte, az átadott díjak szakmai elismeréseknek tekinthetők, hiszen azokat a Színházi Kritikusok Céhének javaslata alapján, azzal megegyezően ítélte oda a Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága.

A főpolgármester-helyettes az évad bemutatói közül külön kiemelte a József Attila Színház Dürrenmatt-premierjét, amelyért Zsótér Sándor a legjobb rendezésért járó díjat vehette át.
"Sokszor a vitára ingerlő megoldások legalább olyan fontosak a színházi életben, mint az, hogy professzionális sikerek kerüljenek a színpadra. Bár ez a produkció megosztotta a szakmai közvéleményt, képes volt új közönséget vonzani a város peremének színházába, így meglett a gyümölcse" - méltatta Az öreg hölgy látogatása című előadást Horváth Csaba.
Ugyanebben a darabban nyújtott teljesítményéért a 2007/2008-as szezon legjobb női alakításának díját az elsősorban táncművészként ismert Ladányi Andreának ítélte meg a testület.
Az évad legjobb férfi színészének a szavazáson Hajduk Károly, a Katona József Színház színésze bizonyult, a teátrum Notóriusok sorozatában - a Néger és a kutyák című előadásban -, valamint Shakespeare Macbeth-jének címszerepében nyújtott alakításáért.

A legjobb alternatív/független előadásnak járó elismeréssel idén a kortárs színdarabokat játszó KoMa Társulatot jutalmazták Garaczi László Plazma című darabjának színreviteléért.
Kreatív különdíjban részesült a Katona József Színház társulata a Notóriusok című, a magyar színháztörténet nagy alakjait és korszakait felidéző sorozatáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását