2024. április 29. - Péter

Népszavazás: kiderül, mit gondolunk a segélyről

Monok önkormányzata szerdán elküldte hitelesítésre a szociális segélyezési rendszerről kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás kérdéseit az Országos Választási Bizottságnak A település volt az első, amely közmunka-végzéshez kötötte a segély folyósítá
2008. június 27. péntek 07:18 - Hírextra
A kormányzati szervek mellett önkormányzatok és a cigány önkormányzat is javaslatokat dolgoznak ki a rendszer átalakítására.


1
Két kérdést tesz fel az aláírásgyűjtő íveken a monoki önkormányzat. A két kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaképes korú, munkaképes személy szociális segélyt - napi 5 ezer forintot - közérdekű munkavégzés ellenében kapjon, illetve, egyetért-e azzal, hogy a tanköteles korú gyermekek után járó támogatások, kedvezmények feltétele az iskolába járás legyen.

A polgármester a kezdeményezést azzal indokolta: nem látnak más lehetőséget, hogy változást érjenek el. Az InfoRádiónak Szepessy Zsolt kijelentette, nem az a cél, hogy milliárdokért újabb népszavazást tartsanak.

Szepessy Zsolt úgy véli, kezdeményezésükkel segítenek a kormányzatnak is, hiszen láthatóvá válik, hogy mit gondolnak a kérdésről az emberek.

A szociális és munkaügyi miniszter úgy reagált erre: a szociális rendszer átalakítása folyamatban van. Ennek lényege: hogy segély helyett munkát adjanak az embereknek.

Szűcs Erika utalt arra is, hogy a törvénytelen eszközök alkalmazásának következményei lesznek. A monoki, és a hozzá csatlakozó önkormányzatok döntése ugyanis alkotmányos jogokat sért.

"Nem romaügy, de cigányellenes"

Ez nem csak a miniszter, de a kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő, valamint jogvédő szervezetek álláspontja is. Utóbbiak azt mondják: a rendelkezések a cigánysággal szembeni előítéletek elmélyítéséhez vezetnek.

Az Országos Cigány Önkormányzat nem romaügynek, de cigányellenesnek tartja a segélykifizetés alkalmazott módszerét. Ugyanakkor mind a jogvédő szervezetek, mind az OCÖ szükségesnek tartják a jelenlegi rendszer átalakítását.

Az egyik probléma ma az, hogy sokan segélyből élnek, hiszen a napi 5 ezer forint havonta 80 ezret jelent, ami sok esetben magasabb összeg, mint a fizikai munkák után kifizetett egy havi bér.

Ma is feltételei vannak a segélynek

Az interneten több olyan levél kering, amely arról szól, hogy a szociális segélyből és a gyermekgondozási, támogatási ellátásból milyen, esetenként extrém magas bevétele lehet egy családnak.

A törvények egyébként ma is feltételhez kötik a segélyeket - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

Ma a 150 ezer rendszeres szociális segélyezett közül 130 ezer az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal is kapcsolatban van és elvileg együttműködési kötelezettsége van - hangsúlyozta a tárcavezető.

A segélyezés feltételének számító együttműködési kötelezettség megszegésének számít, ha valaki nem fogadja el a felajánlott és megfelelő munkát. A rendszer gyakorlati működtetése, így például a közmunka megszervezése az önkormányzatok feladata - emeli ki a tárca közleménye.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását