2024. április 25. - Márk

Hatan megtámadták a népszavazást

A jogorvoslati határidő végéig hat magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon (Ab) a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot - olvasható a testület hírlevelében, amelyet csütörtökön
2008. június 26. csütörtök 12:40 - Hírextra
Mint írták, az Ab előreláthatólag kora ősszel dönt a kifogásokról, amelyeket június 23-ig lehetetett benyújtani.

Az Országgyűlés június 9-én döntött a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás elrendeléséről. A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?"

A kezdeményezést támogató több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az Országos Választási Bizottságnak, amely a kezdeményezést érvényesnek minősítette.

Az országgyűlési határozat - amely arról is rendelkezik, hogy az országos ügydöntő népszavazás költségvetésére az egy naptári napon szavazásra bocsátott kérdések számától függetlenül 3,7 milliárd forint fordítható - a Magyar Közlönyben június 13-án jelent meg.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozata elleni kifogást a határozat közzétételét követő nyolc napon belül lehet – az Alkotmánybírósághoz címezve – az Országos Választási Bizottsághoz benyújtani. Mivel ez a nap szombatra esett, ezért a következő munkanapon, 23-án járt le a határidő.

Az Országos Választási Bizottság a kifogás benyújtásáról haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, a népszavazást elrendelő határozat elleni kifogásról a köztársasági elnököt is értesíti. Az Ab a kifogást soron kívül bírálja el. Az Ab az Országgyűlés határozatát helybenhagyja, vagy azt megsemmisíti, és az Országgyűlést új eljárásra utasítja.

Az Ab hírlevelében az áll: az OVB másfél év alatt – 2006 októbere és 2008 februárja – között 465 hitelesítéssel kapcsolatos határozatot hozott, amelyek közül 148-at támadtak meg az Ab előtt. Mint írták: 2001-ben 11, 2002-ben 18, 2003-ban 33, 2004-ben 21, 2005-ben 45 OVB-határozat született népszavazási ügyekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását