2024. április 19. - Emma

Sarokba szorul az MSZP?

Kemény csaták folynak Csepelen. Az önkormányzaton belül nem tudtak megegyezni a felek három, a kerület lakosságát erősen foglalkoztató kérdésben, így a Fidesz népszavazást kezdeményez. A Hírextra megkereste az MSZP és a Fidesz vezető politikusait az ügybe
2008. június 18. szerda 07:29 - Pénzes Dávid
Népszavazást kezdeményezett a Fidesz csepeli szervezete három kérdésben. Az első kérdés a Csepel SC Alapítvány Béke téri és Duna-parti ingatlanjáról szól. A Fidesz szeretné elérni, hogy kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről rendelkezzen az önkormányzat. A második, hogy a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyezzenek – azaz ilyen kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet az önkormányzat úgy, hogy a zöldterületi arány legalább nyolcvan százalékos legyen.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezze a Fővárosi Önkormányzatnál – szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, sebészeti és belgyógyászati fekvőbeteg- ellátás biztosítására - a csepeli Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását 2009. január 1-jétől Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata részére?
A harmadik kérdéssel célja, hogy a csepeli önkormányzat kezdeményezze a fővárosi önkormányzatnál a Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását 2009. január 1-től a csepeli önkormányzat részére, a szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, sebészeti és belgyógyászati fekvőbeteg-ellátás biztosítására.

Felkerestük Tóth Mihályt, Csepel MSZP-s polgármesterét, aki az ügyben egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A Hírextrát így a szocialista frakció vezetője Borka-Szász Tamás tájékoztatta. A politikus elismerte, hogy mindhárom kérdés a Csepeliek szívéhez régóta közelálló intézményekről, területekről szól. Ám azt is aláhúzta, a kérdéseknek olyan pénzügyi következményei lehetnek, melynek előteremtésére az önkormányzat jelenleg nem képes. Ezzel szemben Németh Szilárd, a népszavazás kezdeményezője, a Fidesz csepeli frakciójának vezetője úgy véli, például a kórház esetében nem csak kiadásokról lenne szó. Mint mondta, a 150 ezer embert ellátó kerületben (80 ezer a XXI. kerületben, 70 ezer a Csepelhez tartozó kistérségben) egy megfelelő menedzsmenttel bevételt is hozna a kórház önkormányzatba való visszavétele.

„Nincs más út!”

Németh Szilárd, a Hírextra kérdésére elmondta, azért kellett a népszavazás eszközéhez folyamodni, mert a képviselőtestületen belül képtelenség volt megállapodni. Népszavazást pedig vagy a képviselők negyede kezdeményez a polgármesternél, vagy a kerület lakosságának tíz százaléka kell támogassa az ügyet.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Csepel SC Alapítvány Béke téri és Duna-parti ingatlanain kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet?
"A kérdésekkel kapcsolatban volt olyan ügy, amit még nem voltak hajlandók napirendre sem venni" – panaszkodik a fideszes politikus. „Amikor kiderült számomra, hogy el akarják lopni a Csepel SC sporttelepét négy rendkívüli ülést kezdeményeztem. Mindegyiket bojkottálták.” – emlékszik vissza a politikus. Hangsúlyozta, nem célja a Fidesznek, hogy zargassa az embereket egy népszavazással, de egész egyszerűen nincs más út.

Borka-Szász Tamás véleménye szerint a sporttelepről szóló kérdés célja - azaz hogy kizárólag sportcélú fejlesztést lehessen a későbbiekben indítani - nem biztos, hogy érdeke Csepelnek. A terület borzasztóan elhanyagolt, fejlesztésére pedig az önkormányzat jelenleg nem képes. A politikus úgy látja, ezt csak magántőkével, esetleg szponzorral lehetne megoldani. Az utóbbira elég kicsi a valószínűség. A magántőke pedig nem fog beszállni akkor, ha nem lát profitra lehetőséget. Németh Szilárd lapunknak határozottan cáfolta, hogy a magántőkét szeretnék kiszorítani a sporttelepről. Céljuk, hogy a közel száz éves Csepel SC-ben, mely a világ tíz legeredményesebb klubjainak egyike(!) ne szűnjön meg a sport. „Az nem sport, hogy kalandparkot, meg paintball-pályát terveznek oda, esetleg lakóparkot és bevásárlóközpontot építenek” – fakadt ki a politikus.

„Ha nem értenek hozzá, húzzanak el!”

A fideszes politikus szerint az önkormányzat nem engedheti meg, hogy a sportpályát ellopják és magántulajdonba kerüljön. Elmondta, a Csepel SC Alapítvány felvett a pályára 8 millió euró jelzáloghitelt a CIB banktól. A politikus úgy látja, ezzel a banknak lesz átjátszva a terület. „Úgy fog működni, hogy az Alapítvány majd nem fogja tudni visszafizetni a kölcsönt, a bank meg megkapja a területet.” Németh Szilárd szerint, ha az Alapítvány vezetősége nem tudja megfelelően végezni a munkáját, akkor „húzzon el” és engedjenek oda olyanokat, akik tudják üzemeltetni a Csepel SC-t. Ennek az alapítványnak - mely a sportért jött létre - egyetlen sportoló, vagy edző tagja sincs, csak az „elvtársak és az üzlettársak” ülnek bent – mondta.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet, úgy, hogy a zöld területi arány legalább 80%-os legyen?
Kis-Duna-parti önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban a lakosság és a civil szervezetek hevesen tiltakoztak. A csepeli képviselőtestület mégis úgy döntött, hogy az ott található hat ingatlant értékesíti. A helyi lakosság és a civilszervezetek szeretnék elérni, hogy a terület maradjon zöldövezet, és ne kerüljön beépítésre. Borka-Szász Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, el fogadják majd a népszavazás eredményét.

Az MSZP csepeli szervezetének vezető politikusa hangsúlyozta, az MSZP frakció nem fog rákényszeríteni semmit a szavazókra. Azaz nem szeretnének sem az igen sem a nem mellett kampányolni. Ezzel szemben megpróbálnak majd minden információt megadni ahhoz, hogy a kerület lakosai felelős döntést hozhassanak mindhárom kérdésben. Úgy véli, a kérdésekre csak úgy születhet átgondolt válasz, ha a válaszadók tisztában vannak döntésük következményeivel.

Ha a népszavazás sikeres és az igenek győznek, az MSZP többségű csepeli önkormányzat sarokba szorulhat, és ez év végére akár meg is születhetnek az általuk egyelőre nem igazán támogatható önkormányzati döntések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását