2024. május 6. - Ivett, Frida

Légibázis Szentesen - az év végén

Az év végén megkezdődhet a légi mentés a Dél-alföldön Szentes polgármestere szerint, ugyanis decemberre feltehetően elkészül a légi bázis a településen.
2008. június 27. péntek 13:48 - Hírextra

Szirbik Imre pénteken az MTI-nek elmondta: a pályázati kiírás a jövő hét elején jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben. Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Légimentő Kht. közötti egyeztetés eredményeként, az OMSZ és a légi mentők közösen írták ki a tendert a bázis létrehozására.

Ez azt jelenti, hogy harminc nap áll rendelkezésére a leendő pályázóknak, hogy benyújtsák a kivitelezési ajánlataikat. Ezt az eljárási időszakban elbírálják, így ha nincs jogi probléma a pályázatokkal, akkor augusztus második felében már megköthetik az építési szerződést és megkezdődhetnek a munkálatok.

A terület és a jogerős hatósági engedélyek rendelkezésre állnak. A műszaki szakemberek szerint a beruházás két- három hónapon belül megvalósítható. Ezért, ha egy normális őszi időjárással számolunk, decemberre működhet a bázis, s így megoldódik a dél-alföldi légi mentés kérdése - mondta a polgármester.

Beszámolója szerint a légi mentés még 2004-ben állt le a régióban, és azóta több próbálkozás is volt arra, hogy újraindítsák. Mások mellett például saját fejlesztésben Szeged is befogadta volna a szolgáltatást, illetve volt magánember is, aki saját repterét engedte volna át, míg meg nem valósul az állandó, már Szentesre tervezett központ. Ezek a kezdeményezések sorra megbuktak, a szolgáltatás pedig egyre csak késett.

A mentőhelikopter-központ felépítését Szentesen egyébként az egészségügyi tárca 60 millió forinttal támogatta, mely összeget az OMSZ kapott meg, illetve a létesítményt majd üzemeltető Légimentő Kht. felhívására 40 milliónyi felajánlás is érkezett erre a célra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását