2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Vért vagy életet!

A világszerte önkéntesen, térítésmentesen vért adókat ünnepelték a véradók világnapja magyarországi központi ünnepségén szombaton Gyöngyösön, ahol kihirdették az országos felsőoktatási véradóverseny eredményét is.
2008. június 14. szombat 17:07 - Hírextra

Az emberéletek millióit megmentő vér mesterségesen nem állítható elő, ezért különös jelentősége van az önkéntes véradói tábor bővítésének - hangsúlyozta az ünnepségen Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
A többi között ezt a célt szolgálják a világ 186 országában működő vöröskereszt és vörös félhold szervezetek, illetve az olyan kezdeményezések is, mint a felsőoktatási intézmények körében meghirdetett véradóverseny - emelte ki Habsburg György, köszönetét fejezve ki a véradásért a magyar önkénteseknek.

Miskovits Eszter, a Magyar Vérellátó Szolgálat vezetője, tolmácsolva Székely Tamás egészségügyi miniszter üdvözletét, azt hangsúlyozta, hogy miközben több milliárdan élünk a világon, csupán 81 millió embertársunk tartozik a rendszeres véradók táborába.

Ez különös gondot jelent a világ fejletlenebb térségeiben, Afrikában és Ázsia egyes régióiban, ahol nem jutnak hozzá a vérkészítményekhez a betegek. A donorok száma azért is alacsony ezeken a területeken, mert kevesek alkalmasak biztonságos, vírusmentes vér adására - mondta a szakember.
Miskovits Eszer felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyári hónapokban rendszeresen megcsappan a szükséges vér mennyisége, ezért aktivitásra biztatta a véradókat.

Sonja Tanevska, a Vöröskereszt Európai Zóna Irodájának egészségügyi koordinátora arról szólt, hogy a biztonságos vérellátás kulcsa az önkéntes és térítésmentes véradás, hiszen ebben a rendszerben olyan, rendszeres egészségügyi vizsgálaton áteső donorok szolgáltatják a vért, akik nem adnak tovább olyan fertőzéseket, mint az AIDS vagy a hepatitis. Őket ünnepeljük ma világszerte - mondta Sonja Tanevska.

A felsőoktatási véradóversenyt az ezer diáknál kevesebb hallgatót oktató intézmények kategóriájában az Egri Hittudományi Főiskola nyerte. Az ezer - tízezer hallgatót oktató intézmények között a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola diákjai voltak a legaktívabbak. A tízezer hallgatót meghaladó intézmények versenyében a Debreceni Egyetem érte el az első helyezést.

A véradók világnapját azért ünneplik június 14-én, mert ezen a napon született Karl Landsteiner, az A-B-0 vércsoport rendszer felfedezője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását