2024. április 26. - Ervin

Jász világtalálkozó

Kulturális és sportprogramokkal kezdetét vette a jászok hagyományos világtalálkozója Pusztamonostoron; a helyi önkormányzat és a Jászok Egyesülete által megszervezett mostani rendezvénysorozattal 1995 óta immár tizennegyszer teremtik meg annak lehetőségét
2008. június 27. péntek 15:57 - Hírextra

Fejér Andor, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy az iráni eredetű jászok betelepülése a kunokkal együtt a XIII. századra tehető. Egészen a XV. századig megőrizték hitüket és nyelvüket, vagyis Mátyás király korában még éltek olyan emberek, akik értették az ősi jász nyelvet.
    A politikus a világtalálkozó kapcsán megjegyezte, örömteli az a tapasztalat, hogy az évről-évre más helyszínen zajló rendezvény egyre rangosabb és nem csökken az iránta megnyilvánuló érdeklődés. Az egykori jászok önállóságukért folytatott kitartó küzdelme, hagyományaihoz való ragaszkodása, azok ápolása a mai világ emberének is példaértékű lehet - mutatott rá a megyei közgyűlés elnöke.          
    

A nyitónapon a házigazda település amatőr művészeti csoportjainak alkotásait felvonultató kiállításokat nyitottak meg, illetve a Jászságról szóló könyvekkel és kiadványok ismerkedhettek meg az érdeklődők.  
    

A Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke fővédnökségével életre hívott seregszemle leglátványosabb napja a szombati lesz, amely arra is lehetőséget kínál, hogy az oda látogatók megismerjék a világtalálkozóra nagy lelkesedéssel készült 1700 lakosú falut. Sári Ferenc polgármester tájékoztatása szerint Pusztamonostorra a három napra 2-3 ezer vendéget várnak, vagyis erre az időre megduplázódik a településen lévők száma.          
    

A második napon a templom mögötti tér felszentelése és névadó ünnepsége után a meghívott jász városok, falvak küldöttségei, huszárbandérium és veterán traktorok vonulnak fel.
    

A díszünnepségen az ünnepi köszöntők után a Jászok Egyesületének ügyvivője átadja a Jászságért Díjat, amit az idén Hortiné Bathó Edit, a jászberényi Jász Múzeum vezetője érdemelt ki. Újabb egy évre megválasztják a jászkapitányt, aki régen közjogi méltóság volt, most a jászok képviseletére hivatott a különböző társadalmi eseményeken.
   

 Vasárnap - zárásként - a jászsági tűzoltók versenyét rendezik meg.  
    

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. Az önmegváltás története 1702-ig nyúlik vissza, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Ebbe az ott élők nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját  pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. A jászok nagyszabású randevújának közel másfél évtizedes sorozata alatt a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészítették a redemptiós zászlót, és megszületett a jász himnusz is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását