2024. május 13. - Szervác, Imola

Átadták a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Epres Attilának adták át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt kedd este a Vígszínház színpadán, a Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből készült színmű előadása előtt. A színész Don Apolinar Moscotét alakítja a darabban.
2008. december 30. kedd 20:04 - Hírextra
A Vígszínház rangját és tradícióját gyarapító Ruttkai Éva-emlékgyűrűt már huszonkettedik alkalommal adták át. A díjat a legendás színésznő lánya, Gábor Juli alapította azzal a szándékkal, hogy általa méltó emléket állítson édesanyjának.

A gyűrűt minden esztendőben Ruttkai Éva születésnapjának előestéjén, december 30-án adják át előadás előtt a nagyszínpadon. Ekkor derül ki a társulat titkos szavazataiból, kit tartanak elismerésre érdemesnek az adott év kiemelkedő művészi teljesítménye alapján. A keddi gyűrűátadás estéjén Ruttkai Éva születésének 81. évfordulójára emlékeztek.

Első ízben, 1987-ben Tordy Gézára voksoltak a kollégái, tavaly Danis Lídia húzhatta ujjára a Ruttkai-gyűrűt, míg Börcsök Enikőnek valóságos "kollekciója" van belőle, hiszen három alkalommal is (1998, 2000, 2005) részesült a kitüntetésben.

A legfrissebb díjazott, Epres Attila Kaposváron született. Pályáját amatőr színpadon kezdte középiskolai éveiben. 1986-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát, és a Vidám Színpad tagja lett. 1987-től 1991-ig az egri Gárdonyi Géza Színházban, 1991-től 2003-ig a kecskeméti Katona József Színházban játszott.

Epres Attila 2003-tól a Vígszínház tagja. Vígjátéki és drámai szerepeket egyaránt mély átéléssel alakít. A Vígszínház (illetve Pesti Színház) repertoár-előadásai közül A dzsungel könyvében Sír Kánt, A kertész kutyájában Tristant, a lakájt, a Katharina Blum elvesztett tisztességében Erwin Beizmenne bűnügyi tanácsos szerepét játssza.

A teátrum napokban kinevezett igazgatója, Eszenyi Enkő rendezésében készül a következő, márciusi premierre, Tracy Letts háromfelvonásos játékában Deon Gilbeau figuráját fogja megformálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását