2024. május 2. - Zsigmond

Lehet élet a marson?

A Phoenix-szonda által vett minta első elemzései szerint a Mars talaja tartalmaz az élethez szükséges alkotóelemeket - közölték a NASA kutatói. A május 25-én landolt Phoenix az első leszállóegység, mely a Mars északi sarkvidékén üzemel és a felszín alatt
2008. június 27. péntek 16:00 - Hírextra

A missziót irányító kutatók szerint a Phoenix robotkarával kiemelt talajminta első elemzése azt mutatta, hogy az a vártnál lúgosabb. A markolókanállal nyert mintát a Földről szállított vízzel keverte el a robot, majd a teáscsésze-méretű kemencébe juttatta. Az ebben elhelyezett érzékelők előzetes eredménye szerint a Marstalaj pH-ja 8 és 9 között van (a semleges kémhatás pH-ja 7), és magnézium, nátrium, kálium, valamint klór található benne.

"Ez az a fajta talaj, ami a hátsókertekben szokott lenni, inkább lúgos kémhatású. Egész jól megél benne a spárga, a zöldbab... nagyon izgalmas számunkra" - mondta az újságíróknak Samuel Kounaves, a kémiai laboratórium vezető kutatója.

Az előzetes vizsgálatok alapján nem állítják a kutatók, hogy valóban megtalálható valamilyen élet a talajban, azt azonban igen, hogy eddig megismert tulajdonságai kedveznek az élet kialakulásának.

"Semmi olyat nem tartalmaz, mely kizárná az életet. Valójában nagyon barátságosnak tűnik. Semmi nem utal arra, hogy mérgező lenne" - emelte ki Kounaves, a Tufts University munkatársa.
Egy másik kísérletben magas hőmérsékletre hevítették a talajmintát, és az így keletkezett gázokat elemezték, melynek során vízgőz nyomait találták meg.
"Ez a talaj egyértelműen kapcsolatba került vízzel a múltban" - mondta William Boyton, az Arizona Egyetem kutatója.

A Phoenix eddig nem talált szerves szénvegyületekre utaló jeleket. Talált viszont az elmúlt héten jeget a talajfelszín alatt. A legutóbbi kísérlet pedig arra irányul, hogy a talaj ásványianyag-tartalmát megállapítsák a kutatók. A földi irányítócsapat vezetésével a Phoenix a következő talajmintát még mélyebbről veszi a felszín alól az elemzéshez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását