2024. március 29. - Auguszta

Gyümölcsárakról egyeztet Gráf

Az agrártárca a jövő héten egyeztet a meggytermelőkkel és a felvásárlókkal a gyümölcsárakról - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Dobogókőn. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn délelőtt a feldolgozókkal tárg
2008. június 27. péntek 16:24 - Hírextra

Az agrárkormányzat tudja, hogy a gyümölcsárak súlyos problémát jelentenek. Éppen ezért a kormány közvetítő szerepet játszik majd a termelők és a felvásárlók között, az árba azonban nem szólhat bele. Ugyanakkor a hitel lehetősége felmerülhet a tárgyalások során - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint nagy bajban vannak az idén Magyarországon a meggytermelők, mivel a feldolgozók az általuk termelt gyümölcsöt csak az önköltség feléért akarják átvenni tőlük.

Jakab István, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte "maffiamódszereket" alkalmaznak a felvásárlók a termelőkkel szemben. A Magosz a termelők védelmében a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) kíván fordulni kartell gyanúja miatt.

Most annak ellenére kínálnak kevesebbet a meggyért, hogy Magyarországon közepes terméssel lehet számolni, viszont Európa nagy részén mintegy 30 százalékkal, de van olyan térség, ahol ennél is többel csökkent az átlagos meggytermés kilátása.

A Magosz adatai szerint a múlt évben mintegy 45 ezer tonna meggy termett, az idei várható meggytermés mintegy 58-60 ezer tonna lehet. Az önköltség 90-120 forint között van, a meggytermelőknek 40-80 forint közötti árat ajánlanak a feldolgozók. A legmagasabb árat a kézzel szedett meggyért kínálják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását