2024. április 28. - Valéria

Folytatódik az MTV székház ostromlóinak pere

A vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV-székház két évvel ezelőtti ostromának büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) csütörtökön.
2008. június 26. csütörtök 15:09 - Hírextra
006. szeptember 18-án este a Kossuth térről a Szabadság térre vonuló kormányellenes tüntetők petíciót akartak beolvastatni a köztévében, majd összecsaptak a rendőrökkel, autókat borítottak és gyújtottak fel, betörtek az MTV székházába, és ott több tízmillió forintos kárt okoztak. Az MTV székházának ostromában 191 rendőr sérült meg, 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben, felszerelésekben, járművekben több mint 70 millió forintos kár keletkezett.

Számos elkövető ismeretlen maradt, 39 vádlott ellen - köztük van Goró Oszkár XV. kerületi fideszes önkormányzati képviselő és Ekrem Kemal Görgy - májusban elkezdődött a büntetőper közérdekű üzem megzavarása, lopás, rongálás és más bűncselekmények miatt.

A csütörtöki tárgyaláson meghallgatott vádlottak többsége arról számolt be, hogy a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése miatti harag vitte az utcára, ezután pedig csak a rendőrök "indokolatlan, előzetes figyelmeztetés nélküli támadása" ellen védekeztek, de volt olyan is, aki arról vallott, hogy ő maga védte a rendőröket, illetve, hogy az események pszichikusan megviselték, fél évig pánikbeteg volt.

Több vádlott beszélt arról, hogy a Szabadság téren rendőrök lőttek, figyelmeztető lövéseket adtak le, a vízágyús autó pedig teljes gázzal belehajtott a tüntetőkbe, és egy embert majdnem halálra gázolt.

Az egyik vádlott az ügyészség szerint kövekkel, égő fáklyával dobálta a rendőröket, a vízágyús autóra pedig égő benzines kannát hajított. A vádlott a tárgyaláson ugyanakkor arról beszélt, hogy a kannától csak meg akart szabadulni, a székház falánál sarokba szorított rendőröket pedig éppen ő próbálta a fenyegetődző, dobálódzó tömegtől megvédeni.
Ekrem Kemal György vádlott elmondása szerint szemlélője, mi több, elszenvedője volt az eseményeknek.

"Két fogam letörött, az idegláztól lebénult a nyakam, Bocskai díszmagyar öltözetemet pedig szétmosták a vízágyúval, amiért kártérítést fogok követelni" - hangoztatta a fővárosi demonstrációk jól ismert alakja.

A vádlottak megtapsolták Ekrem Kemal Györgyöt, amikor vallomástétele során a tévéelnököt szidalmazta, és kinevették az ügyészt, amikor kérdést tett fel a vádlottnak.
Az egyik vádlott a tárgyalás kezdeti szakaszában többször félhangosan, durván fenyegette a munkáját végző MTI-fotóst.

Az MTV-székház 2006. szeptemberi ostroma miatt indult büntetőper a többi vádlott meghallgatásával folytatódik a PKKB-n.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását