2024. április 12. - Gyula

Hazaérkeztek missziósaink

Hazaérkezett mianmari kiküldetéséből a magyar missziós csoport nyolc tagja csütörtökön; a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvosi Mentőcsoport (DEKOM) munkatársai tíz napot töltöttek a katasztrófa sújtotta országban.
2008. június 26. csütörtök 15:06 - Hírextra
Késmárky András, az egyetem mentőcsoportjának elnöke, a burmai misszió vezetője a megérkezést követően a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: egy 5.000 fős menekülttáborban dolgoztak; a kiküldetés ideje alatt mintegy 800 embert láttak el. A csoport tagjait a mianmari kormány elismerésben részesítette.

A hat orvosból és két segítőből álló csoport a természeti csapás által leginkább sújtott övezetben, az Iravádi folyó deltavidékén teljesítette missziós feladatát, amelynek során mintegy 7 millió forintnyi - fél évre elegendő - gyógyszert osztottak szét. A sebészeti és a belgyógyászati esetek mellett sürgősségi ellátásban is részesíteni kellett a menekülteket - részletezte a misszió vezetője.

A magyar csoport azt tapasztalta: a délkelet-ázsiai ország kormánya (a katonai junta) mindent megtesz, hogy kezelje a Nargis nevű ciklon május eleji pusztítása után kialakult helyzetet. "Nagyon lassan megy az ellátás - a betegellátás és a segélyezés az országban - viszont szervezettebb, mint amiről hallani lehetett az első hetekben" - jelentette ki Késmárky András.
"A mi sátorkórházunk előtt egész nap (az orvosok hét napig dolgoztak ott) kígyózó sorok voltak, tehát nagyon nagy szükség volna arra, hogy a mianmari kormány más mentőcsapatokat is beengedjen az országba" - tette hozzá.

Fodor Gusztáv, a szeretetszolgálat főkoordinátora elmondta: sokat segítette a munkájukat, hogy a Külügyminisztériumtól olyan ajánlást kaptak, amelyet a mianmari hatóságok nagyon komolyan vettek. "Szinte diplomataként kezeltek minket az országban" - mondta, majd hozzátette: végig megfigyelés alatt voltak.

A május elején történt természeti csapásban mintegy 134 ezer ember meghalt vagy eltűnt Mianmarban. Ezt követően a szeretetszolgálat és a DEKOM közös csoportja a katonai kormányzat egyedülálló gesztusa révén utazhatott a katasztrófa sújtotta területre, ugyanis Közép-Európából eddig egyetlen orvos csoportot
sem engedtek be az országba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását