2024. április 29. - Péter

Olimpiai kiállítás nyílik

A néhány hét múlva kezdődő pekingi olimpia kapcsán az ötkarikás játékokhoz kötődő tárgyi emlékekből nyílik kiállítás szombaton a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.
2008. június 26. csütörtök 16:28 - Hírextra
A tárlaton látható egyedülálló kollekció tulajdonosa Borovicz Tamás, aki feleségével közel négy évtizede gyűjti az ötkarikás játékokkal kapcsolatos tárgyi emlékeket. A sportszerető házaspár tevékenységének célja a figyelemfelhívás és az olimpiai szellem népszerűsítése.

A július 14-ig látható kiállítási anyag tulajdonosa számos olimpián vett részt szurkolóként, 1972-ben pedig a női röplabda-válogatott vezetőjeként volt jelen a világjátékokon Münchenben. Azóta kutatja és rendszerezi az olimpiákkal és a sportolókkal kapcsolatos emlékeket. Kollekciója jelenleg közel tízezer darabos.

A vásárhelyi kiállításon ennek ötödét ismerheti meg a közönség. A tárlaton harminc olimpikon személyes tárgyai, dokumentumai láthatóak. Bemutatják a magyar csapat formaruháját az 1952-es helsinki, az 1996-os atlantai és a 2000-es sydney-i olimpiai játékokról. Megismerheti a közönség a kubai válogatott melegítőjét a 1980-as moszkvai olimpiáról, és a bírói fórmaruhát 1988-ból Szöulból.
Látható a tárlaton Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok vívókabátja, Csák Ibolya - a magyar női atlétika első olimpiai bajnokának - akkreditációs igazolványa, az 1964-es tokiói olimpián aranyérmes Polyák Imre birkózóruhája, az egyetlen hódmezővásárhelyi olimpiai bajnok, a női tőrcsapatban szintén a japán fővárosban aranyérmes Juhász Katalin személyes tárgyai, illetve Papp László bokszkesztyűje is. Ezen kívül 1896 és 2004 között kiadott ötkarikás részvételi plakettek, jelvények, pénzek, minikönyvek és kabalababák sorakoznak az Alföldi Galéria tárolóiban.

A tárlat megnyitója a Magyar Olimpiai Akadémia szombaton Hódmezővásárhelyen kezdődő kétnapos vándorgyűléséhez kapcsolódik, melyen több mint száz egykori olimpikon vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását