2024. április 19. - Emma

Jótékonysági aukciót kezdeményeznek

Fiatal képzőművészek és sérült fiatalokat gondozó lakóotthonok egyidejű megsegítésére kínál lehetőséget a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány szokatlan kezdeményezése, amelynek központi eleme egy jótékonysági aukcióval egybekötött estély.
2008. június 25. szerda 15:53 - Hírextra
A Fogadj be! elnevezésű programot szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek Budapesten. Jaksity György, a független befektetési banki tevékenységet végző Concorde Csoport ügyvezető igazgatója elmondta: a program célja, hogy klasszikus mecenatúrán, vagyis műtárgyvásárláson keresztül segítse a pályájuk elején lévő fiatal képzőművészeket, összekötve az elsősorban autista fiatalokat ellátó lakóotthonok támogatásával. Mindez a Műcsarnokban csütörtökön megrendezendő aukció keretében valósul meg.

Az árverésen különböző csomagokra lehet licitálni, amelyek mindegyike egy fiatal képzőművész alkotását vagy alkotásait, valamint egy lakóotthon támogatását tartalmazza. A leütési ár felét a művész kapja meg, másik felét pedig a kiválasztott otthon.

"Hogy dinamikusabbá tegyük az árverést tizenöt csomag és kilenc egyéni művész alkotása kerül kalapács alá. Az egyéni művek 300 ezer-500 ezer forintos árról indulnak, amelynek felét a művész, felét a rendezvény költségeit álló Mosoly Otthon Alapítvány kapja. A tizenöt csomag esetében arra számítunk, hogy az 500 ezer és egymillió forint közötti sávból induló kikiáltási árak feljebb kúsznak a licit során. Én annak nagyon örülnék, ha átlagosan egymillió forint körül kelne el egy csomag" - mondta a távirati iroda kérdésére Jaksity György.

A csomagok esetében a sikeres licitáló vállalja azt is, hogy a vételár összegét még két éven keresztül biztosítja a kiválasztott művész és a lakóotthon számára.
Az aukción résztvevő fiatal képzőművészeket a program szervezői által felkért kereskedelmi galériák és egy non-profit szervezet ajánlásai alapján zsűrizte a Művészeti Bizottság, amelyben részt vett: Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, valamint Zólyom Franciska, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója.

Petrányi Zsolt elmondta: a zsűri elsősorban a művészettörténeti értékek előtérbe állítását szorgalmazta a művek kiválasztásakor.
Czunyi Zsuzsanna, a Mosoly Otthon Alapítvány elnöke arról számolt be, hogy a licitre bocsátott csomagokban szereplő és támogatást kapó lakóotthonok körét szintén szakmai bizottság választotta ki, mégpedig Czunyi Zuszsanna, Szilágyiné Erdős Erika, az Autisták Országos Szövetségének elnöke és Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója.
A döntés során figyelembe vették az ellátottak létszámát, fogyatékosságuk súlyosságát, a lakóotthon működésének színvonalát, pénzügyi nehézségeinek mértékét, továbbá fontos tényező volt, hogy a civil fenntartású lakóotthonok családszerűek legyenek és kis közösséget alkotva teremtsenek élhető hátteret az önálló életre nem képes fiataloknak.

A jótékonysági aukcióra gazdag műsorral egybekötött estélyen kerül sor, amelyen ép és sérült művészek együtt, illetve önállóan adnak elő egy-egy zene-, illetve táncdarabot. A műsorban fellép a Budapesti Fesztiválzenekar, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, a segítséggel élő, tehetséges gyerekekből álló Parafónia Zenekar és a halmozottan sérült fiatalok által alkotott Tánceánia Együttes.
Az aukciót Virág Judit, Magyarország egyik legnagyobb aukciósházának és galériájának társtulajdonosa vezeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását