2024. április 25. - Márk

Holokausztmegemlékezés Hódmezővásárhelyen

A hódmezővásárhelyi zsidó hitközség 470 mártírjára emlékeznek a hétvégén az alföldi városban, a kétnapos rendezvényen, melyen több nagykövet is részt vesz, többek között emléktáblát avatnak II. János Pál pápa tiszteletére - közölte Erdélyi Miklós, a hitkö
2008. június 25. szerda 12:45 - Hírextra
1945 nyara óta szomorú kötelességének kell eleget tennie a hódmezővásárhelyi zsidóságnak azzal, hogy megemlékezik mártírjairól, akiket egy bűnös rendszer halára ítélt - mondta az elnök a szombaton kezdődő rendezvényről a zsinagógánál tartott sajtótájékoztatón.

Erdélyi Miklós hangsúlyozta, a ma élők kötelessége a megemlékezés arról a 436 ezer magyar állampolgárságú zsidóról, akiket gázkamrákba hurcoltak.

A hagyományosan június utolsó hétvégéjén rendezett megemlékezés az egykori vásárhelyi zsidó iskolások találkozójával kezdődik szombat este. Vasárnap délután mártírmegemlékezés lesz a zsidó temetőben, ahol Raj Tamás főrabbi vezetésével tartanak gyász-istentiszteletet. Néhány órával később a hódmezővásárhelyi zsinagógában szintén a holokauszt mártírjaira emlékeznek.

Az elnök elmondta, a megemlékezést idén összekapcsolják azzal, hogy emléktáblát avatnak a zsidó nép igaz barátja, II. János Pál pápa tiszteletére a zsinagóga udvarán.

Erdélyi Miklós emlékeztetett rá, az egyházfő munkásságával sokat tett a vallási antiszemitizmus alapjainak felszámolása érdekében, 2000-ben pedig Jeruzsálemben kimondta, a katolikus egyház elítéli a fajgyűlöletet.

A megemlékezésen részt vesz a lengyel, a vatikáni és az izraeli nagykövet, meghívást kaptak rá a parlamenti pártok, valamint a magyarországi történelmi egyházak vezetői - közölte a hitközségi elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását