2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány fogadta a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június 24-én parlamenti dolgozószobájában fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, akivel többórás konzultáció során tekintették át a szerbiai választások nyomán kialakult helyzetet, a kormányalakítás
2008. június 25. szerda 15:30 - Hírextra
Mind a miniszterelnök, mind a VMSZ elnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar választók Szerbia európai jövőjét támogatták szavazatukkal, és ezzel segítették Belgrádot abban, hogy integráns része tudjon maradni Európának. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy az együttműködésre építő magyar nemzetpolitika szempontjából is nagy jelentősége van annak, hogy a vajdasági magyar politikai szervezetek képesek voltak a cselekvő együttműködésre.

A VMSZ elnöke tájékoztatást adott azokról a programelképzelésekről, amelyek alapját képezhetik a vajdasági magyarság által választott politikusok és a belgrádi kormánytöbbség együttműködésének.
Ennek kapcsán Gyurcsány Ferenc arról biztosította a VMSZ elnökét, hogy az európai integráció felgyorsítását, a szerbiai gazdaság és mezőgazdaság fejlesztését, valamint a kisebbségi jogérvényesítést célul tűző programot előremutatónak és támogatandónak tartja.

Jelezte, hogy az Európai Területi Együttműködés keretében Dél-Magyarország és a Vajdaság közös fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására mintegy 50 millió eurós forrás áll rendelkezésre, aminek hatékony felhasználása jótékonyan hathat mindkét régióban élők életlehetőségeire.
Ambiciózusnak és valamennyi szerbiai állampolgár szempontjából fontosnak nevezte a magyar miniszterelnök a VMSZ azon elképzelését, hogy a vízumkényszer eltörléséhez szükséges intézkedési terv képezze a jövendő szerb kormány programjának részét, ami segítheti Belgrádot az Unióval folytatandó vízumtárgyalások során.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a munkalehetőséghez jutás feltételeinek javítása érdekében az anyanyelvi oktatás megerősítése mellett nagy jelentőségűnek tartják a szakképzés és a felnőttképzés hatékonyabbá tételét.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását