2024. április 24. - György

Felesleges a korrupt parkolóőrök vizsgálata

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és városüzemeltetési helyettese, Hagyó Miklós (MSZP) egyaránt szükségtelennek tartja, hogy a rendőrségi eljárással párhuzamosan városházi vizsgálat is legyen a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulásnál felmerült k
2008. június 25. szerda 16:15 - Hírextra
A fővárosi Fidesz-frakció kedden mielőbbi átfogó városházi vizsgálatot szorgalmazott a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulásnál kipattant korrupciógyanús ügyben.
Demszky Gábor a szerdai tájékoztatón elmondta, nem lenne célszerű, ha ez ügyben a rendőrség, a társulás és az önkormányzat is vizsgálódna. Előfordulhatna ugyanis, hogy ezek a vizsgálatok különböző eredményre vezetnek.

A főpolgármester úgy fogalmazott: "mi az összes szükséges jogi lépést megtettük". Közölte, szerinte ez ügyben a legfontosabb a rendőrségi vizsgálat. A rendőrség ugyanis megfelelő eszközökkel rendelkezik ennek az ügynek a teljes felderítésére. Megfelelő jogi lehetőségük is megvan a vádemelés előkészítésére, ha megvan az alapos gyanú arra, hogy bűncselekmény történt - tette hozzá.

Demszky Gábor hangsúlyozta: azok alapján, amit erről az ügyről tudni lehet, "mélységesen elítéli", felháborítónak tartja a történteket. Mint mondta, egyértelmű számára, hogy ez rendőrségi ügy, "valószínűleg bűncselekmény" történt. Egy városházi vizsgálat ilyen helyzetben kevesebbet tudna csak feltárni. Az önkormányzat például nem hallgathat ki senkit, nem idézhet meg tanúkat sem. Ilyen városházi eljárás "sehova nem vezetne".

A főpolgármester közölte, mivel ez az ügy politikai hullámokat is vetett, nagyon helyesnek tartja, hogy a társulás igazgatója beszámol az önkormányzat két bizottsága előtt arról, amit ő már tényként ismer.

Hagyó Miklós elmondta, hogy a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás igazgatója "jelen pillanatban Rusznák Imre úr", akivel már telefonon beszélt ez ügyben. Az igazgató tájékoztatása szerint a cégnél belső vizsgálat kezdődött. Ennek eredményét a társaság felügyelőbizottsága meg fogja ismerni. A főpolgármester-helyettes is a legfontosabbnak a rendőrségi eljárást tartja ez ügyben. Megjegyezte azt is, hogy főpolgármesterhelyettes-társával, Ikvai-Szabó Imrével (SZDSZ) azt kérték Rusznák Imrétől, a két illetékes bizottságnak számoljon be arról, hogy jelen pillanatban hol tart ez az ügy.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy vesztegetés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a parkolóőrök zsebrebírságolási ügyében.
Hétfőn belső vizsgálat indult a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nél egy volt parkolóőr kijelentései miatt, aki nyolc társával együtt azt állítja: parkolási díj helyett fix díjat szedtek mintegy ezer autóstól és ebből feletteseiknek is juttattak.

A zsebrebírságolásról először a Blikk számolt be múlt pénteki számában. A lapnak Duka József volt parkolóőr egy, mintegy ezer autót tartalmazó listát adott át, amelyen a rendszámokat és a tulajdonosok telefonszámát is feltüntették. Állítása szerint a tulajdonosok ahelyett, hogy parkolójegyet váltottak volna, ötszáz forintot adtak a parkolóellenőröknek.
A Blikk akkor megkereste a cég vezetőjét, Rusznák Imrét, akinek minderről "állítása szerint fogalma sem volt".

A cikkhez kapcsolódóan a Zoom.hu számolt be egy, a hírportál birtokába került hangfelvételről, amely szerint azonban Rusznák Imre ügyvezető igazgató is tudott a százmilliós vesztegetésekről, mégsem tett rendőrségi feljelentést. Mint írták, a birtokukba került hangfelvételen a kft. vezetője mintegy harminc alkalmazott előtt közölte, tudja, hogy sokan saját zsebre dolgoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását