2024. május 6. - Ivett, Frida

Schiff András Tel-Avivban és Rámalláhban

Két alkalommal Izraelben, egyszer a palesztin területeken lépett dobogóra Schiff András Kossuth-díjas zongoraművész.
2008. június 24. kedd 15:04 - Hírextra
Schiff András Tel-Avivban szólót játszott és vezényelte is az Izraeli Filharmonikus Zenekart. A két esten Franz Schubert, Ludwig van Beethoven és Robert Schumann művei csendültek fel - mondta el az MTI-nek Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség kulturális szakdiplomatája.

Hozzátette, hogy Schiff András eleget tett a Barenboim-Said Alapítvány meghívásának és föllépett Rámalláhban, a Kulturális Központban, ahol Johann Sebastian Bach és Ludwig van Beethoven műveket adott elő, nagy sikerrel.

Daniel Barenboim argentin-izraeli karmester, zongoraművész és Edward Said palesztin-amerikai orientalista hozta létre az alapítványt, és a West-Eastern Divan szimfonikus zenekart izraeli és arab fiatalokból. Said azt mondta, hogy nem politikai projektről, hanem művészetcsinálásról van szó, a zenekar jelentősége az intelligens egymás mellett élésben rejlik.

Barenboim ötlete, hogy egymás mellé ülteti az izraeli és az arab zenészeket, Weimarban látott napvilágot 1999-ben, Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) születésének 250. évfordulóján. A zenekar nevét is Goethe egyik poémája adta, a West-östlicher Divan című.

Az izraeli, palesztin, libanoni, szír, jordániai és egyiptomi zenészek mellett 2002-től spanyol fiatalok is helyet kapnak a West-Eastern Divan szimfonikus zenekarban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását