2020. augusztus 9. - Emőd

Japán napok

Tárlatvezetéssel, előadással és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket március 1-jén a Hinamacuri kicsit másként című japán családi napon a Néprajzi Múzeumban.
2014. február 24. hétfő 17:54 - HírExtra
Az Egy hányatott sorsú vidék - Tóhoku kézműves hagyománya című tárlathoz kapcsolódó rendezvényen Néma Júlia Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész tart előadást, a kerámiakészítés rejtelmeibe és a gigantikus papírsárkányok világába vezetve el a hallgatóságot. A Néprajzi Múzeum japán gyűjteményét Wilhelm Gábor muzeológus mutatja be, míg a japán népművészeti kiállítást Néma Júlia és Wilhelm Gábor vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők - közölte a múzeum az MTI-vel.

A családi nap résztvevői kimonókba öltözhetnek, japán filmeket tekinthetnek meg, tradicionális japán tábla- és ügyességi játékokat próbálhatnak ki, valamint a kézműves foglalkozáson origamizhatnak és kokesi babát készíthetnek.

"A kokesi babák a Hinamacuri (Lányok Napja) kosztümös babái, illetve a hagyományos esztergált babaműfaj képviselői. A babák megjelenésére hagyományosan jellemző a hengerforma test és az elnagyolt fej, kezük és lábuk nincs. A felületet díszítő festés alapján mégsincs hiányérzete a nézőnek, hiszen a babák egyszerű formáikkal, élénk színeikkel is karakteresek, manapság pedig az iparművészet önálló ágát képezik" - olvasható a közleményben.

A március 5-ig látogatható tárlat célja, hogy bemutassa a 2011-ben katasztrófa sújtotta Tóhoku vidék sokszínű kézműves és iparművészeti kultúráját egyebek mellett kerámiák, lakktárgyak, textíliák és fémalkotások, valamint fa és bambusztárgyak sokaságát felvonultatva. A kiállítás a vidék hagyományos kézműves technikáival és az ősidők óta alkalmazott mindennapi használati eszközökkel is megismerteti a látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását