2024. április 29. - Péter

Író-olvasó találkozók országszerte

Politikusok, írók, kiadók, színészek és diákok ünnepelték szerdán szerte Németországban a könyv világnapját. Az ország több mint 300 városában tartottak könyvbemutatókat, felolvasást, író-olvasó találkozókat és rögtönzött írásversenyeket is, ez utóbbiakat
2008. április 24. csütörtök 07:34 - Hírextra
Frankfurt, Lipcse, München, Berlin és több más nagyváros színházaiban és egyéb kulturális központjaiban prominens személyiségek - többnyire írók, színészek, médiasztárok és neves sportolók - olvastak fel kedvenc könyveikből. A rendezvények fő szervezője a német könyvkiadók egyesülete volt, amely a "világnapi" akciókkal arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a könyv nélkülözhetetlen szerepet tölt be a mai információs társadalomban.

Essenben diákok hatórás "maratoni" felolvasást tartottak, Berlinben Európa legnagyobb pályaudvara, a közelmúltban átadott Hauptbahnhof "peronján" színészek és televíziós személyiségek az összegyűlt gyermekeket könyvrészletek ismertetésével a fantázia világába repítették, s ugyancsak Berlinben - ugyancsak hírneves személyek - több nyelven is a Bibliából, valamint a Koránból olvastak fel.

Az ország számos könyvesboltjában pedig a diákokat azzal örvendeztették meg, hogy ezen a napon rendkívül jutányos áron juthattak kedvenc könyveikhez, sőt egyes helyeken értesülések szerint még teljesen ingyen is.

A könyv világnapja alkalmából üzenetben fordult az olvasókhoz, továbbá a könyvszakma képviselőihez Angela Merkel kancellár is. A kancellár asszony a kultúra, a művészet és a könyv megbecsülésére szólított fel, egyidejűleg pedig állást foglalt a szerzők és általánosságban a művészek megfelelő honorálása mellett. "Kultúrnemzetként különleges felelősséggel tartozunk azokkal szemben, akik nap mint nap könyveikkel, zenéjükkel, képeikkel és fotóikkal gazdagítják életünket" - hangoztatta Angela Merkel, sürgetve az írók, a költők, a zeneszerzők, a képzőművészek és a színészek jobb honorálását.

A kancelláréhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg szerdán nyilvánosságra hozott közös nyilatkozatában a német, a svájci és az osztrák írószövetség, mindenekelőtt a kiadókat szólítva fel a szerzők fokozottabb - és önzetlenebb - támogatására. Közvetve pedig elítélték azt a gyakorlatot, amely szerint különösen fiatalabb és tapasztalatlanabb szerzőknek tetemes összegeket kell fizetniük azért, hogy a kiadók megjelentessék könyveiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását