2024. március 29. - Auguszta

Külföldiek nélkül a Zsámbék Jazz Open

A Zsámbék Jazz Opent idén - szponzorok hiányában - külföldi fellépők nélkül rendezik meg, a műfaj kedvelői azonban számos neves magyar zenész, valamint a szervező MR3-Bartók Rádió tehetségkutató versenyén felfedezett fiatal muzsikusok játékát élvezhetik a
2008. június 24. kedd 18:36 - Hírextra
A fesztivált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője felidézte, hogy az először 2000-ben megrendezett fesztiválhoz már a második évben csatlakoztak, és az együttműködés azóta is tart. Az idei fellépők jelentős részét is az adó Jazz Zenei Versenyén fedezte fel a közönség és a szakma - mutatott rá Farkas Zoltán, hozzátéve, hogy az idei jazztrombita-verseny győztesét a fesztivál nyitókoncertjén is hallhatja majd a közönség.

"Egy tehetséges, fiatal nemzedék nőtte ki magát az elmúlt 10 évben" - értékelte a csatorna erőfeszítéseinek eredményét Maloschik Róbert, a Bartók Rádió jazz zenei szerkesztője és a Zsámbék Jazz Open főszervezője, megjegyezve, hogy ehhez a fesztivál koncepciója is hozzájárult.

 "Ne egy amerikai sztárzenekart hozzunk el egyben, inkább arra vegyük rá a nagy nevű külföldi zenészeket, hogy a magyarokkal játsszanak együtt. Ez általában később is kamatozik, mert a tehetséges fiataljainkat a koncertek után sokszor külföldre is meghívják" - fogalmazott.
Elmondta azonban azt is, hogy a Zsámbék Jazz Open idén egy "low-budget", azaz alacsony költségvetésű fesztivál lesz, szponzorok hiányában ezúttal külföldi fellépők nélkül.

A koncertsorozat első estéjén a fesztivál alapítójára, Király Lőrinc szobrászművészre emlékeznek majd. A június 27-i koncerten együtt lépnek fel a zsámbéki művészeti iskola tanárai és diákjai, Ferge Béla jazzdobos vezetésével, majd Koós-Hutás Áron játékát élvezheti a közönség. A Bartók Rádió idei jazztrombita tehetségkutató versenyének győztese első alkalommal mutatja be frissen megjelent lemezének anyagát.

A csatorna jazzversenyének 1998-as nyertese, Szabó Dániel lép fel barátaival július 11-én. A zongorista előbb az idén helyezett három fiatal trombitással játszik, majd a Szabó Dániel All-Stars nevű alkalmi formációban, melynek tagjai korábban a rádió tehetségkutatójának felfedezettjeként indultak, utána Amerikában tökéletesítették hangszeres tudásukat. "Mindannyiunktól fogunk saját szerzeményt játszani, így a koncert a zenekar szerzői estjének is nevezhető" - árulta el a fiatal zongorista.

Július 18-án a Pocsai Krisztina Quartet és a Dresch Mihály Quartet koncertjét hallhatják a Zsámbékra látogatók. Mint Maloschik Róbert elmondta, Pocsai Krisztina a Magyar Rádió műsorvezetőjeként dolgozik, és az utóbbi években nem lépett fel, noha eredetileg zenész, sőt "a legszebb hangú jazzénekesnő Magyarországon" - idézte a szerkesztő Szakcsi Lakatos Bélát, a világhírű zongoristát. Dresch Mihály korábban már többször koncertezett Zsámbékon, most egy új formációval érkezik - tette hozzá.

A július 25-i este a Bartók tehetségkutatójának régi győzteseié lesz: a neves Pecek Lakatos zenészcsalád legifjabb tagjaiból összeállt trió után a szintén rendkívül fiatal Sárközi Lajos és Plútó Horváth József játszik hegedűn, illetve basszusgitáron. Az estét a Tzumo Acoustic Quartet, Oláh Tzumo Árpád erre az alkalomra összeállt együttese zárja.

Maloschik Róbert információi szerint a tehetséges jazz-zongorista a koncert után hosszabb külföldi útra készül, így a Zsámbék Jazz Open 2008 után egy ideig nem lesz hallható Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását