2024. április 26. - Ervin

Kazinczy emlékkiállítása Kaposváron

Hazaérkezés címmel Kazinczy János Antal szobrász-festőművész emlékkiállítása nyílik csütörtökön Kaposváron, a Vaszary Képtárban. A csaknem száz festmény és grafika az alkotó teljes életművét átfogja.
2008. szeptember 8. hétfő 12:34 - Hírextra
A temesvári születésű festőművész 1932 és 1936 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Rudnay Gyula tanítványaként sajátította el a mesterség alapjait, sajátos hangulatú festészete és szobrászata a Franciaországban töltött évtizedek alatt teljesedett ki - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Munkássága a két világháború közötti franciás szellemiségű kései kubizmusból és absztrakcióból táplálkozott, művészetére az organikus absztrakció a jellemző, melyet a mediterrán világ és környezet inspirált.

Romániából 1947-ben költözött Magyarországra, miután a hatóságok mind élesebben reagáltak politikai tevékenységére. Az 1956-os forradalom után, a politikai visszarendeződéstől való félelmében az emigrációt választotta, 1967-ben a franciaországi Rocbaronban letelepedett le véglegesen.
2002-ben szinte ismeretlenül érkezett vissza Magyarországra munkáival, amelyekkel barátjával, Lossonczy Tamással közös kiállításon a Szinyei Szalonban mutatkozott be a hazai közönségnek. Négy évvel később az 1956 képtárából című kiállításon a kaposváriak is megismerhették a forradalomról a bécsi emigráció idején készített műveit.

A 94 éves korában, 2008. január 7-én a franciaországi Vacqueyras-ban elhunyt művész alkotásai számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók.


A kaposvári kiállítás előkészületeit a művész fia,Kazinczy János Árpád szobrászművész személyesen is figyelemmel kíséri. Az MTI-nek reményét fejezte ki, hogy édesapja életművének - több száz festménynek és néhány szobornak - végleges kiállítóhelyet talál Magyarországon. Azért itt, mert édesapja 1947 és 1957 között itt vált ismert művésszé - indokolta szándékát a művészi hagyaték őrzője.
A Vaszary Képtárban megrendezett emlékkiállítás október 13-ig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását