2024. április 19. - Emma

Vér, három életért

Június 14. a Véradók (Donorok) Világnapja annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner osztrák származású amerikai patológus, szérumkutató, aki az AB0-vércsoportrendszer felfedezéséért 1930-ban Nobel-díjat kapott. Az Egészségügyi Világ
2008. június 12. csütörtök 11:55 - Hírextra
A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. E napon világszerte, így Magyarországon is köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással három életet mentenek meg. Idén a Véradók Világnapjának jelmondata: "Adj vért rendszeresen". A rendszeres, arra alkalmas donorok véradása által tervezhető lesz a vérgyűjtés, aminek a célja a speciális vércsoportú és speciális vérkészítményekre vonatkozó országos igények kielégítése.

Hazánkban a Magyar Vöröskereszt szervezi a véradást 1939 óta. A biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer (hetente átlagosan kilencezer) egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia. Magyarországon évente átlagosan 150-200 ezer ember szorul vörösvérsejt-koncentrátumra vagy más vérkészítményre, mert baleset éri, műtéti beavatkozáson esik át, vagy vérzékenységben szenved. Bajbajutott embertársainknak évente átlagosan 500 ezer véradás garantálja a szükséges vérkészítmény mennyiségét, amit a lakosság 4-5 százaléka biztosít. A feldolgozott vér, mint gyógyszer, naponta több ezer ember életét menti meg.

A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért (csak plazmát akár kéthetente is lehet adni), a négy és fél deciliter vért adatfelvétel és orvosi vizsgálat után alig öt perc alatt veszik le a 18 és 65 év közötti egészséges önkéntesektől. 2006 augusztusa óta járja az országot hazánk első vérvételi kamionja, amivel a szervezők könnyebben elérhetik az önkéntes véradókat. A 60 millió forintért beszerzett légkondicionált járműben felvételi egység, orvosi vizsgáló, labor és egy négyágyas vérvételi helyiség található. Tavaly a kamion több mint 83 helyszínen várta a véradókat országszerte, körútján csaknem hatezer segítőkész ember nyújtotta karját, hogy segítsen beteg embertársain.

Magyarországon 1986 óta november 27. a véradók napja; azért esett erre a napra a választás, mert először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását