2024. május 5. - Györgyi

Csak módjával a krumplival

Még a szülők egy része is úgy tudja, hogy a hasábburgonya egészséges zöldségétel, azt viszont nem is hallották még, hogy a köretként adott zöldféle valóban annak számít - derült ki egy angliai felmérésből.
2008. június 24. kedd 10:41 - Hírextra
Általánosan elfogadott tétel, hogy naponta legalább öt adag - vagyis 400 gramm - zöldséget és gyümölcsöt kell enni ahhoz, hogy a szervezet elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson.

Angliában azonban ezzel még a felnőttek jelentős része sincs tisztában -derült ki egy ezer szülőpárt megkérdező vizsgálat eredményeként, amelyet az egészségügyi minisztérium készíttetett.

Pedig komoly tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztásával csökkenteni lehet bizonyos betegségek, például a rák, valamint a szív- és koronaér betegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát - figyelmeztetett ezzel kapcsolatban Azmina Govindji, a Brit Dietetikusok Szövetségének egyik vezetője.

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy bár azt hiszik, a burgonya nem "számít" bele a napi ötszöri ajánlott zöldségadagba. Nem tartalmaz ugyanis annyi tápanyagot, mint a többi zöldségféle, így helyesebb az olyan keményítőtartalmú élelmiszerekkel egy kategóriába helyezni, mint amilyen a rizs és a tészta.

Ez pedig komolyan megzavarja az angol szülőket, akiknek egyharmada úgy tudja: a krumpli is beleszámítandó az ajánlott zöldségadagba, öt százalékuk pedig még a hasábburgonyát is ide veszi.

Tízből nyolcan úgy gondolják viszont, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök nem számítanak, minden harmadik szülő pedig abban is biztos: a gyermekei többet tudnak az egészséges táplálkozásról, mint ők.

A tudás egyébként messze nem elég: a 34 évesnél fiatalabb szülők 80 százalékának anyagi problémát jelent a friss zöldség és gyümölcs beszerzése Angliában.
Forrás: Inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását