2024. április 27. - Zita

A világhírű angol író kifakadt

A világhírű angol író, Ian McEwan, aki művei mellett arról híres,hogy kerüli a reflektorfényt, ezúttal komoly vita közepébe került: azt részletezte ugyanis egy interjúban, hogy mennyire megveti a militáns iszlámot.
2008. június 24. kedd 10:45 - Hírextra
A világhírű angol író a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában kijelentette: "megvetem az iszlámizációt, mert olyan társadalmat teremt, amit utálok". Ian McEwan sejtette, hogy véleménye miatt sokan fogják támadni, ezért ugyanott leszögezte: nem rasszista.

A Vágy és vezeklés című világsikerű regény írója elítélte a keményvonalas vallási vezetőket, és megvédte íróbarátját, Martin Amist, akit korábban rasszistának minősítettek. Amis ugyanis azt állította, hogy a "muszlim közösség addig fog szenvedni, amíg nem teszi rendbe saját háza táját", és "a fundamentalisták megnyerték az iszlám és az iszlamizáció között dúló harcot".

McEwan szerint "logikailag abszurd és morálisan elfogadhatatlan", hogy azokat az írókat, akik a militáns iszlám ellen szólalnak fel, azon nyomban rasszistának minősítik.

"Én magam megvetem az iszlimizációt, mert olyan társadalmat akar teremteni, amit utálok: a vallási meggyőződésen, egy szövegen, a nők szabadságának hiányán, a homoszexualitással szembeni intolerancián alapuló társadalmat" - mondta az író, aki több elismerést, köztük a legrangosabb britet, a Booker-díjat is megkapta már.

McEwan hasonló véleménnyel van az amerikai keresztény keményvonalas vezetőkről is, ám különbséget tesz köztük és a harcias iszlamisták között. "Nem tetszenek azok a középkori nézetek, ameylek szerint Isten megmenti a hívőket, és elátkozza a többieket. De ezek az amerikai keresztények legalább senkit nem akarnak megölni a városomban - ez a különbség".
Forrás: Inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását