2024. március 29. - Auguszta

Hajnalig mulattak

Hajnalig tartó felvonulással kezdődött Rio de Janeiróban a szambaiskolák versenye, a karnevál legfontosabb eseménye. Vasárnap estétől hétfő hajnalig hat iskola mutatott be egyenként 80 perces műsort a Sambadrome stadionban. A felvonulást a zuhogó eső elle
2008. február 4. hétfő 20:06 - Hírextra

A karneválozók az utcákat is ellepték, az elit kerületekben és a nyomornegyedeken egyaránt rögtönzött utcai partikon táncoltak, mint minden éjszaka múlt kedd óta, amikor a polgármester átadta a város kulcsait a karneválkirálynak, Rei Momónak.

A legnépesebb latin-amerikai országban a szambaiskolák versenyét legalább olyan komolyan veszik, mint a labdarúgást. A nagyjából négyezer fős csapatok - amelyek jellemzően a favelák, a nagyvárosi szegénynegyedek lakóiból verbuválódnak - hónapokat töltenek el a felkészüléssel, jelmezvarrással, az élőképek megtervezésével és a próbákkal.

Az iskolák műsora valamilyen történelmi vagy társadalmi téma köré épül. A Sao Clemente királyi vagy királynői díszbe öltözött táncosai például azt ünnepelték, hogy 200 éve érkezett - pontosabban menekült Napóleon elől - a portugál uralkodócsalád, a Braganza-dinasztia Brazíliába, ami Rio de Janerio, az új birodalmi főváros felemelkedéséhez vezetett.

100 éve érkeztek az első japán bevándorlók az országba - ez volt a Porto da Pedra témája. A szambázók szamurájok és gésák mentét egy brazil híresség, Angela Bismarchi vezette, akit a plasztikai sebészet királynőjének is neveznek. A karnevál előtt esett át a 42. műtéten - a szemét operáltatta meg, hogy japánnak tűnjön -, és egy nagy tollal díszített méretes parókán kívül semmi mást nem viselt.

A Viradouro szambaiskola már jóval a felvonulás előtt szerepelt a hírekben a tervezett holokauszt-élőkép miatt. A táncoló Hitler-figurát és az áldozatokat jelképező ruhátlan bábukat bírósági végzés tiltotta ki a versenyről. A felvonulás tematikája - sokkoló élmények - ezért módosult, az iskola egy élőképpel a szólásszabadság mellett foglalt állást. A mozgószínpadon fehér kendővel bekötött szájú táncosok szambáztak, és nagy tábla hirdette, hogy a Viradouro szerint "elásott múltra nem lehet jövőt építeni".

Hétfő estétől további hat szambaiskola vonul fel a Sambadroméban. Két csapat ugyancsak a portugál királyi család megérkezést eleveníti meg, így ez az idei verseny legnépszerűbb témája. A többi között lesz még a brazil munkásoknak ajánlott felvonulás, és az amazonasi Coari régió szépségét idéző parádé. A parádéra az alkalomra írt dallal, speciális kosztümökkel és mozgószínpadra állított díszletekkel, élőképekkel készülnek a szambaiskolák. A verseny végeredményéről döntő zsűri tavaly a Beija-Flor csapatát hozta ki győztesnek. A címvédő hétfőn adja elő a műsorát, amelynek témája: fantasztikus utazások Brazíliában és a világ körül.

A karneváli szezon február 6-ig, hamvazószerdáig tart. A várakozások szerint addig összesen 700 ezren látogatnak el a városba. Brazíliában egyébként szabad a fegyverviselés, Rio de Janeiróban pedig mindennaposnak számítanak az erőszakos bűncselekmények, de karnevál idején a város viszonylag békés, és több ezer rendőr vigyáz éjjel-nappal a mulatozók épségére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását