2024. április 25. - Márk

Akarsz sokáig élni?

Tovább élnek azok az emberek, akiknek a szervezetében normális a D-vitamin szintje, mint azok, akiknél alacsony - derítették ki osztrák kutatók. A vitamin nap hatására termelődik a szervezetben, és segít az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen kalcium m
2008. június 24. kedd 14:13 - Hírextra
A D-vitaminnak a kalcium megkötésében játszott jótékony hatását eddig is ismerték, azt azonban csak most fedezték fel osztrák kutatók, hogy összefügg a halálozással is. Az eredményről az Archives of Internal Medicine című szaklapban számoltak be.

A D-vitamin - amelyet napfényvitaminnak is neveznek - megtalálható a magas zsírtartalmú halakban (például a lazacban), és a tejet is dúsítják vele, mégis sok ember szervezetében nem elég magas a szintje. Márpedig a D-vitaminhiány a gyerekeknél angolkórt, a felnőtteknél pedig csontritkulást okozhat.

Ha viszont elég van belőle, akkor nem csupán a csontokat védi, hanem segíti a rák és a perifériás artériák betegségének, valamint a tuberkulózisnak a megelőzését.

Amerikai kutatók pedig arról számoltak be a múlt héten, hogy a D-vitamin meghosszabbítja a vastagbél-, illetve végbélrákos betegek életét.

A grazi kutatók Harald Dobning vezetésével 3200 embert vizsgáltak, akiknek az átlagéletkora 62 év volt. A tesztalanyok az 1997 és 2000 között szívvizsgálatra előjegyzett páciensek közül kerültek ki.

A vizsgálat nyolc éves időtartama alatt az önkéntesek negyede halt meg - az ő szervezetükben volt a legalacsonyabb a D-vitamin szintje.

Kétszer nagyobbnak bizonyult a halálozási kockázata az átlaghoz képest azoknak, akiknek vérében csak 5 és 10 nanogramm között volt milliliterenként a D-vitamin koncentrációja. A kutatók a 20 és 30 nanogramm per milliliteres D-vitamin tartományt tartják optimálisnak.

A szakértők még nem találják a magyarázatot a D-vitamin előnyös hatásaira, de javasolják a vitaminban gazdag étrendet, és szükség szerint kiegészítők szedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását