2024. május 2. - Zsigmond

Nemzetközi konferencia az innováció előmozdításáért

A határokon átnyúló innováció előmozdításának lehetséges módjairól tanácskozik tizennégy ország mintegy százhetven tudósa, kutatója az e témában rendezett és csütörtökön kezdődött nemzetközi konferencián Pécsett.
2008. október 16. csütörtök 19:07 - Hírextra
Rekettye Gábor professzor, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Marketing Tanszékének vezetője a kar idei legnagyobb, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által támogatott háromnapos rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy segítsék a tudástranszferek, kutatóintézetek és a vállalatok együttműködését.

Hozzátette, a résztvevők előadásokat hallhatnak az innovációval összefüggő jogi háttérről, marketingről, s egyebek mellett a tudásközpontok helyzetéről, majd párhuzamos üléseken mondják el ezzel kapcsolatos véleményeiket.

Török Ádám közgazdász, akadémikus arról szólt, hogy amíg például Finnország bruttó hazai termékének 4,5 százalékát, addig Magyarország kevesebb, mint 1 százalékát költi kutatásfejlesztésre. Ráadásul utóbbi nem tükröződik az innovációban, amíg az ország a kutatásfejlesztésben a 30., gazdasági fejlettségét tekintve 40-45. a világ államainak rangsorában.

Kitért rá, hogy a 2-3 ezer hazai vállalatból 600-700 végez kutatásfejlesztést, annak is mintegy 70 százaléka a multinacionális cégeknél és a gyógyszergyártóknál realizálódik.

Győr Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal munkatársa szerint Magyarországnak komoly lemaradása van a kutatási eredmények, ötletek termékké válásának tekintetében. Változtatni az inkubátorházak aktivitásának növelésével, a szellemi tulajdon hatékonyabb védelmével lehet.

Rappai Gábor, a közgazdaságtudományi kar dékánja szerint elengedhetetlen az érintettek együttműködési szándékának javítása és a kölcsönös bizalom megléte is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását