2024. május 5. - Györgyi

Amikor az ólom aranyat ér

Megállás nélkül dolgoznak a lőszerkészítők az Egyesült Államokban, mégsem tudnak lépést tartani a kereslettel.
2009. szeptember 28. hétfő 10:23 - HírExtra
Különösen a kézifegyverekben használt muníció vált hiánycikké, mivel a fegyverrajongók felhalmozzák a lőszert. Attól tartanak ugyanis, hogy Barack Obama elnök és a demokratikus többségű törvényhozás szigorítani fogja a fegyvertartásra vonatkozó szabályozást.

Aggodalmaikat az sem enyhíti, hogy erre vonatkozóan még nem hangzott el semmiféle konkrét javaslat, és az elnök a múlt hónapban aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az emberek fegyvert viseljenek a nemzeti parkokban. A fegyvereladások akkor ugrottak meg, amikor egy éve világossá vált, hogy Obamának van esélye a választási győzelemre - és csak tovább nőttek azután, hogy beiktatták hivatalába.

A szövetségi nyomozó hivatal, az FBI illetékeseinek adatai szerint 6,1 millió fegyvervásárlással kapcsolatos adatellenőrzésre került sor január és május között, ami 25,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. „Ez fellendülést hoz majd a lőszereladásokban is - mondta Larry Keane, a National Shooting Sports Foundation nevű, mintegy 5000 taggal rendelkező sportlövő egyesület alelnöke. - Töltény egy puska csak papírnehezék”.

„Hiába túlórázunk, nem tudunk lépést tartani a kereslettel - jelentette ki Al Russo, az észak-carolinai Remington Arms Company lőszergyár szóvivője. - Kénytelenek voltunk negyedik műszakot indítani, és most hetente hét napon át éjjel-nappal dolgozunk.
Harminc éve vagyok ebben a szakmában, de ilyesmit még nem tapasztaltam”.

Az amerikaiak évente átlag 7 milliárd töltényt vásárolnak az országos lőfegyverszövetség, a National Rifle Association statisztikája szerint. Tavaly ez a szám 9 milliárdra emelkedett - közölte a szervezet szóvivője.

Jason Gregory, a New Orleans közelében lévő Gretna Gun Works fegyvergyár vezetője hónapok óta gyűjtögeti a muníciót. Az a célja, hogy 25 fegyverének mindegyikéhez legalább ezer tölténye legyen. „Ezt nevezem Obama-hatásnak” - jegyezte meg a 37 éves Gregory, aki Terrytown településen él. - Mindig ez történik, amikor a demokraták kerülnek hatalomra. Ez volt Clinton idején, és Obama még keményebben törekszik a fegyverellenőrzésre, mint ő. A lőszer lesz az első, amelyet korlátoznak, ezért szerzem be, amíg lehet”.

Mindeddig sem az új kormányzat, sem az újonnan megválasztott kongresszus nem tett markáns lépést a lőfegyverek forgalmának korlátozására. Obama leszögezte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos jogokat, de annak a híve, hogy a fegyvertartást szabályozó törvényeket „a józan ész tiszteletben tartásával” kell kialakítani. Ennek ellenére sokan továbbra is aggódnak, nem tudják, mit hozhat a jövő.

A lőszer iránti kereslet olyan erős volt, hogy egyes Walmart üzletekben maximálták a vevők által vásárolható mennyiséget. A korlátozás kaliber és a helyszín függvényében változhat, de vannak esetek, amikor csak egyetlen doboz - 50 töltény - muníció vásárolható.

A nagykereskedők országszerte lázasan versengenek azon, hogy ki tudják elégíteni a fegyverboltok igényeit. „Korábban rendszerint 50-60 ládával rendeltünk, és 3-4 nap múlva minden nehézség nélkül megkaptuk az igényelt mennyiséget - mesélte Vic Grechniw, a floridai Tampában működő Ammo Traders nagykereskedés munkatársa. - Ma igazán szerencsésnek mondhatja magát az, aki képes egy hónapon belül egy ládával beszerezni. Egyszerűen nincs lőszer, annyira megnőtt az igény”.
Egy láda 500 vagy ezer töltényt tartalmaz.

Nem csak a kereslet - az árak is megnőttek. Richards Donald, aki éppen lőszert vásárolt a New Orleans közelében lévő Metairie városka Jeffersonról elnevezett fegyverkereskedésében, úgy fogalmazott: „valaha az arany volt a legnagyobb kincs, de most az ólom az, ami aranyat ér”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását