2024. április 27. - Zita

Történelmi rekordot dönthet a forint

Tartósan erős forintra számítanak a devizapiaci elemzők - mondta a Portfolio.hu munkatársa. Weinhardt Attila szerint a jegybank hétfői kamatdöntésében még nem lesz jelentős szerepe az erős magyar devizának.
2008. június 20. péntek 22:10 - Hírextra
Várhatóan tartósan erős marad a forint a következő napokban, hetekben - nyilatkozta az InfoRádiónak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu munkatársa, aki elmondta: a gazdasági portál péntek délelőtti, elemzői körkérdése is ezt az eredményt hozta. A legtöbb befektető arra számít, hogy a 240-es szint környékén stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Weinhardt Attila szerint nem tudni, hogy meddig tart és mennyire lesz tartós az erősödés. Jelenleg a magyar fizetőeszköz a 2003-as történelmi csúcs közelében van, amikor 235 forintot kértek egy euróért - tette hozzá. Különböző banki elemzések az elmúlt hetekben 220-235 forint közti árfolyamot jósoltak, jelentősebb gyengülésre utaló prognózissal nem találkoztak.

A szakember elmondta: továbbra is kamatemelés szükséges, a piac gyakorlatilag biztosra veszi a hétfői, 25 pontos emelést, amivel az irányadó ráta 8.75 százalékra emelkedik. Ha azonban tartósan erős marad a forint, megszűnhetnek a további kamatemelésekre vonatkozó várakozások.

A Portfolio.hu munkatársa szerint jelenleg a piac azzal kalkulál, hogy 9 százalék környékén tetőzik az irányadó ráta, és jövőre intenzív kamatcsökkentési sorozat kezdődik. A tartósan erős forint érdemben javíthatja az inflációs kilátásokat, így az inflációs célok eléréséhez lazább monetáris politika is elegendő lesz.

Azt várhatnánk, hogy - mint 2003-ban - a hazai exportszektor fölemeli a hangját, de ez eddig nem történt meg - jelezte Weinhardt Attila. A szakember az okoról kifejtette: most talán a versenyszektor is belátja, hogy szabadon lebegő forintnál a gazdaságpolitika nem szólhat bele az árfolyamba, azt a kereslet-kínálati piacnak kell alakítania.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását