2024. április 19. - Emma

Mit csináljon a gyerek nyáron?

A gyermekeknek több a szabadságuk, mint szüleiknek. Különösen nyáron okoz ez fejfájást a felnőtteknek, hiszen meg kell oldaniuk, hol töltse el - lehetőleg tartalmasan - a vakációt csemetéjük. A világhálón összegyűjtve böngészhető a nyári táborok kínálata.
2008. június 20. péntek 09:27 - Hírextra
Manapság a rokonságra egyre kevésbé számíthatnak a gyermekeiket nyaraltatni szándékozó szülők. Hogy miért alakult ez így, arra keressenek választ a kutatók. Tény, hogy emiatt más - a fiatalok és a szülők számára is vonzó, legalább a plázalátogatást kiváltó - programokra van szükség, legyen szó táborról, napköziről vagy valamilyen nyári foglalkozásról. A www.zoldpont.hu honlap másfél évtizede mutatja be a hazai kínálatot. Ez idő alatt érdekes információkra tett szert a szerkesztőség.

Cziráki Péter, a Zöldpont vezetője arról számolt be, hogy adatbázisukban mintegy félezer tábor található, az aerobictól a zoológus táborig, körülbelül 200 témakörben. A magas adat azt bizonyítja, hogy ez is egy piac, amelyben Cziráki Péter szerint azok érnek el sikert, akik nem csak arra hajtanak, hogy beszedjék a pénzt, aztán lesz, ami lesz. Igenis szükség van a szervezők részéről elhivatottságra, lelkesedésre is. Jellemzően azok a táborok népszerűek, amelyek sportprogramokat kínálnak, a Zöldpont kínálatának felét ilyenek teszik ki, továbbá közkedveltek még a kalandtáborok is. Érdekes színfoltjai a kínálatnak a nemzeti parkok, természetvédelmi területek, amelyek ugyancsak várják a gyerekeket nyáron.

Ha megnéznénk egy Magyarország-térképet, amelyen bejelölnénk a táborokat, azt látnánk, hogy nagyjából kiegyenlített a kínálat. Nem csak a Balaton népszerű! Elmondható ugyanis, hogy az idegenforgalmi területek általában drágábbak, így aztán a kisebb falvak, települések is tudnak egy kis ötletességgel, kreativitással olyan tábort indítani, amely elérhető lehet a gyerekeknek és szüleiknek. Ügyesen felfedezték a táborszervezők azt is, hogy a vakáció alatt a gyerekek a kevésbé ismert területeket is felfedezhetik, ahová máskor nincs lehetőségük elutazni.

- A tanyasi világ például emiatt is nagyon népszerű. De némely városok is, például Hatvan, amely keresett programokat kínáló táborokkal várja a fiatalokat, de Kecskeméten is hihetetlenül gazdag nyári programokat kínálnak a gyerekeknek. Meg kell említeni a kisebb települések iskolái, önkormányzatai által szervezett táborokat is, amelyek nem feltétlenül közismertek, de a helyi lakosoknak nagy segítséget jelentenek - fogalmazott Cziráki Péter.

Árak tekintetében 15-18 ezer forintnál kezdődnek az egyhetes táborok. Középkategóriásnak mondhatók a 25-30 ezer forintért kínált táborok, de még a 30 ezer forint felettiek sem feltétlenül drágák, ha lovas, vitorlás vagy nyelvi táborról van szó, hiszen ott a szakembert, felszerelést is meg kell fizetni. A külföldi táborok 150 ezer forint körül érhetők el, s persze a határ "a csillagos ég", létezik közöttük egymillió forintos is.

Az idei kínálatról részletes és ingyenes tájékoztatás a www.zoldpont.hu honlapon érhető el vagy az 1/352-3333-as telefonszámon kérhető. Ezentúl még egy ingyenes lehetőségük van a szülőknek, hogy megtalálják a megfelelő tábort gyermeküknek. Megjelent a Pesti Est heti folyóirat Nyári Tábor című különkiadványa. A 32 oldalas füzetben 50-60 tábor található és még számos gyermekprogram. A kiadvány a nyáron is nyitva tartó kulturális központokban található meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását