2024. május 8. - Mihály

Viccesebbek a férfiak mint a nők

Brit tudósok megállapították, hogy a férfiak humorosabbak a nőknél, mivel a viccelődést gyakran a tesztoszteron hormon kiváltotta agresszió okozza. Az erről szóló tanulmányt a legnevesebb orvosi szaklap, a British Medical Journal karácsonyi száma hozta ny
2007. december 21. péntek 18:50 - Hírextra
Sam Shuster, a norfolki egyetem professzora elméletét arra a reakcióra alapozza, amit saját maga váltott ki egykerekű biciklijén tekerve Newcastle utcáin. A kutató egy éven keresztül figyelte,hogyan reagálnak mások, és arra a következtetésre jutott, hogy a "válasz" olyan megjósolható és sztereotipikus volt, hogy az egyértelműen biológiai okokra vezethető vissza.

Míg az idősebb nők általában támogatóak és kedvesek voltak, a férfiak hangosan kommentálták és próbálták vicces formában megalázni. A 400 feljegyzett és ezernél több megfigyelt reakció felében szóval illették, és míg a nők 95 százaléka dícsérte, a férfiak 75 százaléka rosszindulatú vagy támadó megjegyzéseket eresztett el.

A kisfiúk (5-12 év) a lányokhoz hasonlóan kiváncsiak voltak az egykerekűzőre. A legagresszívabbak a fiatal tinédzser fiúk voltak, akik többször is megpróbálták a tudóst lelökni a bicikliről, míg a pubertáson túl járók áttértek a humoros le- és beszólásokra. A legagresszívabb megjegyzéseket a 20 év körüli, férfiasságuk teljében lévő fiatal autósoktól kapta a kutató.

Az idősebbek kifejezetten vicces megjegyzéseket tettek, Shuster szerint a látens agresszió elrejtésére. A fiatal nők ezzel szemben közömbösen figyelték, és jóváhagyást vagy támogató pillantásokat elsősorban idősebb nőktől kapott.

A tudós arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak többet viccelnek, de agresszívabban, mint a nők. A reakciókra a legegyszerűbb magyarázat a hormonok szintjén keresendő - a tesztoszteron által kiváltott férfiasság, amely a humor különböző formáiban nyilvánul meg.

Nick Neave, a Northumbria egyetem pszichológia professzora szerint a férfiak az egykerekűző Shustert olyan fenyegetésnek tartották, amely elvonja tőlük mint hímtől a nők figyelmét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását